Ano, máte správně. Vyplatit ale můžete rovnou k 31.1., tj. za leden. Já používám opačný způsob výpočtu - přes průměrný počet dní v měsíci 21,74 dní, tj. x8 = 173,92 hodin (což je Vašich 4,348 x 40 hodin). Hodinový průměrný výdělek x 173,92 = průměrný měsíční výdělek. Protože odstupné nesouvisí s výkonem práce jako takové, soc a zdr se neodvádí. Tento výdělek se tudíž neuvádí do ELDP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 11. 2023 10:48
Dobrý den,
moc prosím o radu při výpočtu odstupného, ještě jsem nikdy neřešila.
Zaměstnanec dostal výpověď dnes, bude běžet dvouměsíční výpovědní lhůta, tedy skončí 31.1.2024. Je můj postup prosím správný? Vezmu předchozí kvartál 10-12/2023, sečtu hrubé mzdy, sečtu odpracované hodiny (bez nemoci, dovolené, ..), vydělím, pak vynásobím týdenní pracovní dobou, tedy 40 a koeficientem 4,348 a dostanu průměrný měsíční výdělek a jelikož náleží 2x odstupné (pracoval něco přes rok), tak vynásobím dvěma a mám hotovo? Z odstupného se odvádí daň, ale sociální a zdravotní ne. Vyplatit pak v nejbližším výplatním termínu, tedy v únoru ve mzdách za leden?
Děkuji.