Hlavní navigace

Nezletilý, povinnost daňové přiznání?

  • 29. 11. 2023 10:19

    Dobrý den, prosila bych o radu. Dcera 17 let . Byla na dohodu na brigádě. Přivydělala pár korun na šminky apod. Podepsala daňové prohlášení. Měli by jí vracet při zúčtování nějakou částku. Kontaktovat zaměstnavatele že si bude dělat přiznání sama? Musí podat daňové přiznání? Jsem samoživitelka, pracuji a současně pobírám příspěvek na bydlení. Předtím mi bylo sděleno pracovnicí úřadu, že brigáda u studentů je povolena a nezahrnují se tyto finance do vypočtu k příspěvku. Bohužel nyní mám zase jinou infromaci. Musí tedy dcera podat daňové přiznání? Moc děkuji za případnou odpověď

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2023 11:34

      Líba

      Jestliže dcera podepsala prohlášení poplatníka a jiný příjem nemá, tak nemá povinnost podávat DP. Jestli je jí co vracet, může zaměstnavatele do 15.2. požádat o RZD.

      Brigády studentů po dobu prázdnin se pro přídavky nepočítaly, mimo prázdniny se do příjmu rodiny započítávaly. Nevím, jestli nedošlo k nějakým změnám, už to delší dobu nesleduji.

    • 29. 11. 2023 12:19

      Suzenn

      Moc děkuji. A kdyby to prohlášení nepodepsala? Tak by si měla podat Daň. přiznání sama? A v případě , že je nezletilá, kdyby přiznání nepodala? Byl by to problém? Bylo to v období mimo prázdniny a nevím jak řešit tuto situaci. Byla jsem v domnění, že tyto příjmy studentů se nezapočítávájí? Moc děkuji, nevím kde se poradit.

    • 29. 11. 2023 13:13

      tosnadnenimozny

      přiznání podávat nemusí, ale je na vás, jestli po pravdě přiznáte její příjem pro soc. dávky nebo bude podvádět a lhát.

    • 29. 11. 2023 14:38

      Suzenn

      Samozřejmě nechci podvádět a lhát. Jen nevím jak řešit zpětně ,jedná se o 1 měsíc na začátku roku a já byla v domnění, že student brigáda, se nezapočítává. Měla jsem špatnou informaci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).