Tak to vezmeme popořádku:
Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků byl k 1.1.2011 nahrazen zákonem č. 280/2009 Sb., daňovým řádem.
Zastupování řeší § 25 a následující.
Pro Vaši společnost připadá do úvahy několik variant:
a) společnost před českými úřady zastupuje statutární orgán (který je předpokládám v zahraničí) - ono to není zastupování, ale spíš oprávnění jednat za právnickou osobu
b) společnost zastupuje zaměstnanec - tam je potřeba, aby ho statutár zmocnil
c) společnost zastupuje třetí osoba - tam je potřeba, aby ji statutár zmocnil
(ve všech případech zmocnění doporučuji plnou moc ověřenou v zahraničí - a to buď v českém jazyce, nebo v cizím jazyce přeloženou soudním tlumočníkem)
Jinak k těm třetím osobám - to může být:
a) advokát (český nebo v ČR usazený či hostující - prostě musí být v evidenci České advokátní komory)
b) daňový poradce (český nebo v ČR usazený či hostující - prostě musí být v evidenci Komory daňových poradců ČR)
c) někdo jiný
U toho c) někdo jiný je však problém, že pokud to dělá za peníze tak vykonává nelegální podnikání (byť sankční řízení je teprve v plínkách) a co je pro vás jako pro klienta hlavní - není ze zákona pojištěn. Daňový poradce či advokát ano.
Jinak z dvojce advokát či daňový poradce vyberte spíš daňového poradce - advokát tu možnost zastupování před úřady má z toho důvodu, že je právním poradcem ve všech částech práva (tedy i v právu daňovém) - ale mezi námi za 15 000 advokátů daním rozumí tak zaokrouhleně asi 100 :-)
Jinak jaký důvod máte k registraci v ČR k daním?
PS: pro odpověď se musíte zaregistrovat :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 4. 2013 20:05
Dobrý den,
mohl by mi prosím nekdo poradit v následující veci?
Pracuji pro spolecnost se sídlem v "jiném clenském státe" a nase spolecnost se bude muset registrovat k dani v Ceské republice (to je fakt, to si reditel zjistil). Nemohou ale zjistit, jestli jim tu registraci muze vyrídit a potom podávat danová priznání nás úcetní (externí - na plnou moc) nebo si budou muset najít v Cechách úcetního/danového poradce.
Pozádali me, abych to jakozto cesky mluvící zjistila, ale já nemohu najít nic o tom, jestli ten zástupce muze být zahranicní subjekt nebo ne. Nasla jsem si par.10 a 11 zákona c.337/1992 Sb. o správe dani a poplatku, ale tam se to nijak nespecifikuje, také jsem nasla clánek o tom, ze (uz) nemusí podávat danové priznání jen danový poradce, ale i úcetní, ale nikde se nepíse, jestli výhradne tuzemský, nebo eventuelne zahranicní...
Predem dekuji za rady, kdyby neco nebylo srozumitelné, upresním.
Šárka