Kdyby tu byla paní jasná, určitě by vám hned odpověděla, zkusím to tedy: v jednom týdnu měl více o 2 hod, ve druhém méně, za měsíc hodiny splněny. Zaměstnavatel se zaměstnancem se může dohodnout na čerpání náhradního volna za příplatek přesčas, což vlastně je u vás, ty dvě hodiny navíc vyčerpal v aktuálním měsíci, mzda se nekrátí, ani se nedává příplatek za přesčas.
PD se vztahuje k týdnu, nikoliv měsíci. V prvním týdnu odpracoval 42 hodin, jedná se o práci přesčas. Za práci přesčas náleží mzda a příplatek ve výši nejméně 25 % průměrného vydelku, popř. lze dohodnout čerpání náhradního volna místo příplatku.
Vy píšete, že by se hodiny měly vynulovat, to v žádném případě.
Pokud jste se nehodí na NV, 2 chybějící hodiny jsou překážkou na straně zaměstnavatele placené průměrem.
Možná jsem se s tím "vynulováním" nevyjádřila jasně.
Jestliže tedy v této situaci zaměstnanec požádá v jiném týdnu v rámci téhož měsíce o náhradní volno za danou práci přesčas, vše je v pořádku a nic se neděje.
Pokud by ale zažádal v jiném týdnu, než v jakém vznikl přesčas, o neplacené volno, musí mu zaměstnavatel vyhovět, vyplatit dvě hodiny s 25% příplatkem a ve stejném měsíci dát dvě hodiny neplaceného volna, nebo může zaměstnavatel nařídit, že místo neplaceného volna bude zaměstnanec čerpat náhradní volno?
Pokud zaměstnavatel bude souhlasit a dá mu náhradní volno za příplatek za přesčas, tak je to tak, jak jsem psala, mzda bude stejná jako kdyby měl vždy 40 hodin, ale v evidenci odpracované doby to budete mít zaznamená 38 a 42. Jde o dohodu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, nemusí být písemná, prostě si zaměstnanec nadělal dvě hodiny, protože např. už předem věděl, že pak bude potřebovat volno a tak se také dohodnul se zaměstnavatelem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 12. 2023 10:37
Dobrý den,
mám dotaz k určení, kdy se jedná o přesčasovou hodinu. Jestliže přesčasové hodiny jsou až nad rámec týdenní 40hodinové pracovní doby, posuzuje se to pouze v rámci týdne, nebo celého měsíce? Když zaměstnanec v prvním týdnu měsíce odpracuje 42 hodin a v posledním 38 hodin, vynuluje se mi to, nebo za první týden přísluší 2hodinová práce přesčas a poslední naopak 2 neplacené hodiny?