Re: vypoved
Zaměstnavatel Vám může dát výpověď zásadně pouze z důvodů podle § 46/1 písm. a) až f) ZP, pokud to dodrží, sám si odpovídá za správnost rozhodnutí. Reorganizace by spadala buď pod písm. a) nebo c), tam náleží vždy odstupné a výp.doba je tři měsíce.
Jestli nemáte kvalifikaci pro výkon práce, měl by zaměstnavatel toto s Vámi projednat a minimálně podle odst. 2 § 46 Vám nabídnout práci jinou, nebo trvat na tom, že si musíte kvalifikaci doplnit a jak, aby nebyl dán důvod výpovědi podle písm.e).
Odvolání z dovolené- je problém, zaměstnavatel určuje nástup na dovolenou, analogicky by mohl odvolat, ale záleží na zaměstnanci, zda na to přistoupí a při vzniku příp.škody, zda je zaměstnavatel ochoten to kompenzovat. Tyto problémy lze konzultova¨t i s odborovými právníky, kteří fungují a rádi poradí proti zaměstnavatelům. pájaporadce
Jen poopravím to odvolání z dovolené - zaměstnavatel může zaměstnanci nepovolit nástup na již povolenou dovolenou nebo ho dokonce z ní odvolat (pokud se mu ovšem podaří zaměstnance zastihnout) z vážných provozních důvodů, např. zajištění výroby. Zaměstnanec ale nerozhoduje o tom, jestli vyhoví nebo ne. Musí to akceptovat. Zaměstnavatel je ale povinen mu pak uhradit výdaje, které prokazatelně vznikly v souvislosti s tou dovolenou (např. storno poplatek zrušeného zájezdu apod.).
jojo, už to vidím, napsal jsem to blbě- § 108 odst. 2 to řeší jasně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
2. 1. 2006 14:12
Dobrý den, zajimalo by mne z jakeho duvodu a jakym zpusobem muze dat zamestnavatel vypoved zamestnanci.
Po 4 letech mi zamestnavatel chce dat vypoved z nedostatku kvalifikace a pokud nebo dohodou s 3 platem. Jenze dochazi k reorganizaci a bylo odejito jiz 13 lidi, ale zamestnavatel vyda inzerat jako, ze to neni z org. duvodu aby usteril.
Nekomu to da jako org. duvody a nekomu ne. Je to pravne mozne?
Kolikrat mne muze zamestnavatel odvolat z dovolene?
Dekuji Lida