EvaLi, moc jste mi pomohla, měl bych ještě jeden dotaz - původně jsem myslel, že životko coby nezdanitelná část základu daně už do přiznání nedávám (už bylo v tom zúčtování od zaměstnavatele), ale když jsem si to bokem zkusil spočítat, správně to vyjde, když tam bude. Počítám tedy správně, že v přiznání bude všechno, jak by normálně bylo (tzn. odčitatelné položky, slevy...) jako by mi roční zúčtování zaměstnavatel nedělal a jedinou odlišností bude právě navýšení záloh o přeplatek, jak jste psala výše?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 12. 2023 14:38
Dobrý den,
v roce 21 mi bylo provedeno roční zúčtování daně zaměstnavatelem (odečítám jen životko, nic víc). Nicméně musím za tento rok 21 nakonec podat přiznání. Ale nějak se mi nezdá Potvrzení o zdanitelných příjmech, co jsem teď dostal a s personálním není v tomto směru řeč. V části o Ročním zúčtování je správně, že "bylo provedeno" a hned pod tím správná částka přeplatku. Nicméně pak už v této sekci není vyplněno nic.
1) Když mi byl ten přeplatek přičten ve mzdě, nemělo by být vyplněno i datum "byl vrácen poplatníkovi dne .......?
2) Když jsem uplatňoval to životko, nemělo by být vyplněno "V rámci ročního zúčtování byl základ daně snížen o částku ....... podle § 15 odst. 6 zákona?
Jinak se mi to zdá ok.
Moc děkuji za názor.