Dobrý den,
jestli dobře chápu Váš dotaz - zaměstnanci dostanou peněžitý příspěvek na stravování [oněch předpokládaných max. možných 115,50 Kč, které na straně zaměstnance podle § 6 odst. 9 písm. b) osvobozeno od daně] a následně si u Vás za plnou cenu pořizují dovážené obědy za 130 Kč.
Pak nemusíte přeci žádné "dodaňování" vůbec řešit, protože poskytujete pouze peněžitý příspěvek, který je osvobozený a žádnou formu nepeněžitého příspěvku (sníženou cenu vydávaného oběda) jim neposkytujete.
Pochopitelně situace by byla úplně jiná, pokud byste poskytovali zaměstnancům dovážené obědy v hodnotě 130 Kč a zaměstnanci by buď nehradili nic anebo tak málo, že hodnota nepeněžitého příspěvku by překročila výši zmíněnou hranici - pak by byla částka nad 115,50 jejich příjmem ze závislé činnosti podléhající zdanění a zpojistnění.
Já se Vám nedivím, protože to, jakým způsobem to Einsteini na MF upravili v zákoně je opravdu hodně hloupé a matoucí a hlavně úplně blbě tam zrušili celé ustanovení řešící závodní stravování v § 24 odst. 2 písm. j) bod 4.
Zpracoval jsem si ke konsolidačnímu balíčku poměrně obsáhlý materiál, jestli chcete, stravování bych Vám z toho vyzobnul a poslal, myslím, že se mi to docela povedlo rozklíčovat, případně se ozvěte na mail: octopus@atlas.cz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 12. 2023 10:40
Dobrý den, od 1.1.2024 budeme poskytovat zaměstnancům paušál ve výši 115,50 Kč (dle předběžně stanovených limitů pro cestovné). Zároveň pro ně máme výdejnu jídla (restaurace nám dováží jídlo a my jej vydáváme v naší kantýně). Cena oběda je pro zaměstnance v plné výši = za co jako firma nakoupíme, za to zam-cům prodáváme.
Dotaz zní - pokud je cena oběda v kantýně 130 Kč, znamená to, že zaměstnanec musí z ceny nad 115,50 Kč zaplatit daň a odvést pojištění? Díky!