HPP + OSVČ vedlejší činnost - je to švarc system?

• 5. 1. 2024 10:46

Ahoj chci se zeptat zdali, když jsem zaměstananý na HPP u telefoního operatora a chci do toho dělat vedlejší činnost podníkání v hospodě. Jestli, když budu v hospodě jen fakturovat se nemůže jednat o "švarc" systém? realně bych tam dělal obsluhu - nicméně jednalo by se o mé služby.

Zaměstnaný sem u Tel. operátora, kde za mě odvadí celkem dardu na sociálním a zdravotním - tedy cílem není nahradit HPP za osvč jak sem pochopil, že jde u švarc systému.

nejednalo by se o střed zájmu nadřízený v práci mi řekl, že pokud nebudu dělat pro 2 konkurenty nebo prodávat mobili na sebe ,tak s tím je v pohodě a je mu "gastro úplně jedno".

Popřípadě jsem schopný 1-2x mecíčně udělat směnu ještě v druhé hospodě. (V té první cca 10 směn v měsíci.)

předem děkuji za odpovědi - popřípadě upřesním

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2024 12:08

tosnadnenimozny

švarc jak podle učebnice :-)

jen nápověda -
      budete si sám rozhodovat, kdy budete obsluhovat, nebo budete jednat dle příkazu majitele hospody, tedy obsluhovat v jím určené době?
      budete používat své vlastní prostředky? - krigle, talíře, oblečení, ubrousky, příbory, prostě vše, co ke službě naservírování jídla či pití je potřeba? budete to jídlo vařit a pití připravovat?
      nebo to, co donesete hostům, získáte kde a jak? za kolik? to co budete inkasovat od hostů bude váš příjem?
      kde budete obsluhovat? jaký bude váš vztah k prostorám? máte nájemní smlouvu? nebo je vlastníte?
      obsluhovat budete jako Květák na svou odpovědnost nebo jako "číšník dané hospody"? kdo bude řešit případné reklamace a na čí úkor půjdou?
      jak budete fakturovat činnost? hodinově - resp. co vám hospodský dá za hodinu, jak bývá u zaměstnanců, nebo jako samostatný podnikatel dle svého uvážení a nákladů?
      za škody budete odpovídat celým svým majetkem jako OSVČ?
      to bylo jen polopaticky, určitě se vyrojí paní "právnička" (vytáhnu ji vždy svým příspěvkem), která vám napíše, že píšu bludy. ale třeba to napíše jasně "právnicky" :-)

• 5. 1. 2024 12:26

Květak

Moc díky za příspěvek. Tohle je právě ta realná praxe.
      Vůbec by nešlo tedy vyfakturovat "gastro služby" obsluha zvlášt? Jednalo by se s firemní spolupráci. Přeci, když firma hoda jiné firmě hostesty tak ty taky tam stojí a nalevají wellcome drink.

Jakože poskytuji tady hospodě jen své služby. Je to pitomé já vím, ale...

• 5. 1. 2024 12:44

tosnadnenimozny

takže ještě polopatičtěji
      vy budete pravidelně pracovat pro jednoho hospodského, v jím daných časech, v jeho prostorách, nosit na jeho tácech jeho talíře, sklenice, příbory a jeho zaměstnanci uvařená jídla, jím koupené a skladované nápoje,... kde tam vidíte, že činnost budete vykonávat svým jménem, svými prostředky, na svou odpovědnost?
      vy rozhodujete, co jim budete nosit? jaká jídla a nápoje, a za jakou cenu?
      jakým způsobem získáte jídla a nápoje?
      jakým způsobem budete vy tvořit ceny jídel a pití?
      atd atd....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).