Dobrý den, ve vašem prohlášení, pokud neuplatňujete tak to dítko do té tabulky nepište (je tam v poznámkách dole poznačeno, že vyplnit pouze v případě, že uplatňujete daň. zvýhodnění). Takže nevyplňujte pokud neuplatňujete.
U přítele, ano je to na rok 2024 takže a chce uplatňovat, takže Dodatečně nebude křížek. Na druhé straně přítelova tiskopisu Podle § 38k.... tam vepíšete vaše údaje a vyplníte (hlavně kolonka Uplatňuje daňové zvýhodnění ANO / NE dáte NE).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
31. 1. 2024 11:18
Zdravím všechny,
prosím o radu. Vyplňuji prohlášení poplatníka daně na rok 2024. Momentálně jsem na doma na mateřské a chtěla jsem se zeptat, zda mám vyplňovat údaje o synovi do tabulky, kde se vepisují děti (§35c a 35d). Syna si uplatňuje přítel a já nevím jestli ho mám vyplnit i já s tím, že ho neuplatňuji nebo nemusím. A ještě jsem se zároveň chtěla zeptat na přítelovo prohlášení poplatníka (vyplňuji mu já) - v tabulce s dětmi má syna vypsaného, ale nevím, zda mu mám zaškrtnout, že uplatňuje dodatečně nebo ne. Za minulý rok si žádá na syna roční vrácení slevy na dítě a od nového roku, si ho už uplatňuje měsíčně a nevím, jestli to má na to nějaký vliv. Pochopila jsem to tak, že Prohlášení se týká roku 2024, tudíž, když přítel uplatňuje od letoška měsíční slevu, tak se ho to dodatečné uplatňování netýká, ale radši se ptám, ať to nemám špatně.
Moc děkuju za odpovědi