Zmiňujete stravné 140 Kč, což je minimum při PC 5 až 12 hodin, bez odvodú můžete v tomto časovém pásmu dát až 166 Kč (v druhém časovém pásmu až 256 Kč, ve třetím až 398 Kč). Při pracovní cestě 2 až 3 dny určitě 1 den bude ve třetím pásmu.
Jestli je to málo, si musí každý posoudit sám, v každém případě je to pouze příspěvek na stravování.
Co znamená věta o tom, že přesčas se neproplácí? Za práci přesčas náleží mzda a příplatek, popř. dohodnuté náhradní volno místo příplatku. Takže "interně je stanoveno..." je špatně.
Děkuji za odpověď, mohu Vás prosím požádat o odkaz, kde najdu horní hranici stravného bez odvodů pro rok 2024? Děkuji. Mám toto:
Pro podnikatelskou sféru jsou stanoveny následující minimální částky:
a. 140 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
b. 212 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
c. 333 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.
Tyto částky jsou minimální, zaměstnavatel tedy může zaměstnanci proplatit i jakoukoliv vyšší částku. V takovém případě se však na straně zaměstnance bude jednat o zdanitelný příjem podléhající dani z příjmů a pojistnému na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění.
Zaměstnanci mají v pracovních smlouvách ujednáno: měsíční mzda + pohyblivá složka mzdy(prémie). Pohyblivá složka je nenároková a je sjednaná její horní hranice. Zaměstnanec klidně nedosta ani korunu a je to tak v pořádku :-(
Ohledně přesčasů mají v prac.smlouvách ujednáno max. 8 hod. týdně po předchozí domluvě, přednost před proplacením přesčasových hodin má výběr náhradního volna...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2024 9:35
Dobrý den, prosím ty z Vás, kdo budete ochotní o sdělení jak máte interně stanovené diety, případně další složky mzdy při pracovní cestě. Co řeším: zaměstnanci cca 1-2x za měsíc vyjíždějí na pracovní cestu v trváníí 2-3 dny. Nocleh mají zajištěný firmou, stravování nikoliv. Mzdově mají stejnou částku jako když pracují na dílně+stanovené stravné (letos 140 Kč). Na výjezdu odpracují víc než 8 hodin - přesčas se jim neproplácí, interně je stanoveno že si odpracované hodiny do konce roku vyberou jako náhradní volno. Já se s tím po osobní stránce jaksi neumím vyrovnat, nepřijde mi to správné ani fér vůci zaměstnancům (ano, můj problém). V minulém zaměstnání to bylo nastavené jinak. Když měli pracovní výjezd, zaměstnanec dostal za hodiny mimo místo pracoviště vyšší mzdu+když tam nocoval dostal 500 Kč za noc strávenou mimo domov (říkám tomu
"odlučné"-ztráta osobního komfortuúosovní omezení zaměstnance) a odpracované hodiny navíc se zaměstnancům do určitého limitu propláceli, nadlimitní se jim převedli a ty si následně vybrali.
Připravuji lednové mzdy ke schválení, vůbec ale vůbec se mi to nechce zpracovat podle toho jak to máme nastavené (opět můj problém)...Vždyť za 140 Kč si chlap nedá oběd, natož celodenní stravování a ve finále si poměrnou část své mzdy utratí protože byl vyslán mimo dílnu. Děkuji všem za návody, rady,pomoc