Pokud výzkum souvisí s vaší podnikatelskou činností a výstupem není dlouhodobý majetek, tak přijatá faktura je standartní náklad - služba.
Přijatá dotace je výnos (ale rozhodně by jste měli mít nějaký doklad o přidělení dotace).
Osvobození řešte až při sestavování daňového přiznání (pokud najdete § podle kterého je to osvobozeno).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 2. 2024 8:43
Dobrý den. Společnost zaplatila za výzkum 499.000 + DPH.
Otázka č. 1:
Zaúčtovala jsem klasicky 518 a 343/321. Na faktuře je vysloveně napsáno Služba - výzkum technologie. Je to velká částka, tak se chci ujistit, zda to může jít rovnou do nákladů.
Otázka č. 2:
Dostala dotaci na výzkum té technologie cca 374.000. Zaúčtovala jsem 221/648 (nemám žádný doklad, abych to hnala přes schválení dotace...). Je to ale dotace na výzkum a ta by měla být od daně osvobozena, (byla v plné výši použita na ten výzkum) takže nevím co s tím.. . Přijde mi, že když dám do nákladů 499tis, tak bych měla dát do příjmů 374.tis z dotace. Nebo dát příjem nedaňově (691) a fakturu na výzkum dám také částečně ve výši dotace nedaňově? Nebo jak to chce paní jednatelka celou fakturu dát 499.tis. do nákladů a zároveň celý příjem z dotace dát nedaňově? Prosím, co je správně? Děkuj za Váš čas.