Hlavní navigace

Chybí hodiny do pracovního fondu

  • 24. 2. 2024 4:34

    Dobrý den, pracují dlouhý a krátký týden. V případě ,že nesplním v daném měsíci pracovní fond, zaměstnavatel mi jej doplní z mé dovolené. V opačném případě mi hodiny schová do přesčasů , nikoli zpět do dovolené, která se mi výše popsaným způsobem krátila. Jedná tak správně...moc všem děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 2. 2024 16:18

      without nickname

      Všechno špatně.
      Pracujete-li v krátkém/dlouhém týdnu, jedná se o pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně
      Při tomto typu PD je zaměstnavatel povinen stanovit vyrovnávací období, během kterého je zaměstnanec povinen odpracovat tolik hodin, kolik odpovídá výpočtu počet týdnů VO krát stanovená týdenní PD. Délka VO může činit nejvýše 26 týdnů, popřípadě 52 týdnů podle kolektivní smlouvy.
      Pokud VO činí např. 26 týdnů a zaměstnanec v některém měsíci odpracuje méně, nic se neděje, protože v dalším období může odpracovat více a počet hodin se zprůměruje. Nahrazovat jakoby chybějící hodiny dovolenou je v rozporu se zákonem.
      Pokud máte VO měsíc a hodiny vám chybějí, jedná se o překážku na straně zaměstnavatele placenou průměrem. Pokud máte hodin naopak více, jedná se o přesčas, který musí být vypořádán podle ZP.
      Doporučuji ověřit délku VO.

    • 24. 2. 2024 22:37

      Janik

      Děkuju za odpověď....když jsme se ohradili,že s tím nesouhlasíme, tak prý takhle se to dělá a když nám dorovnají pracovní fond dovolenou tak prý zase v jiném měsíci máme třeba hodin více a ty jdou do přesčasů,který si můžeme vybrat nebo nám jej proplatí.
      My si tyto hodiny navíc necháváme aby nám je jako schovaly pro případ , že nám budou chybět do pracovního fondu ...ale někdy to prostě nevyjde a berou nám to z dovolený... :((

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).