Hlavní navigace

Přehled o příjmech - ř.33

  • 28. 2. 2024 14:30

    Dobrý den,
    poprvé vyplňuji Přehled pro CSSZ, Jedná se o OSVC na vedlejší činnost, hlavní zaměstnání trvá 12 měs., podnikání 6 měsíců. Ze zaměstnání mám Potvrzení o zdanit. příjmech (pro DPFO) + Potvrzení o době trvání zaměstnáni (pro CSSZ). Do ř. 20 jsem vyplnila daňový základ z podnikání , do ř. 29 vyměřovací základ dle potvrzení ze zaměstnání /potvrzení o zdanitelných příjmech). Nevím ale, co mám napsat do ř. 33 - zaplacené zálohy . Tam uvádím jen zálohy , které bych platila z podnikání? Ty ale neplatím, pokud tam tedy uvedu 0, vychází mi nedoplatek na SP - ale můj daňový základ je kolem 60 tis. a v zaměstnání platím vyšší než minimální odvody, tak jsem myslela, že bych neměla mít nedoplatek a že bych ani neměla platit na letošní rok zálohy.
    Děkuji za pomoc,
    Ib

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 2. 2024 17:00

      stana1

      Ano na řádku 33 se uvádí jen zaplacené zálohy z podnikání. Zálohy u vedlejší činnosti nemusíte platit v roce 2024. Nedoplatek, ale uhradit musíte. Nelze slučovat paragraf 6 (zaměstnanecký poměr) a paragraf 7 (příjmy z podnikání) viz. daně z příjmů, jak jste snad zjistila při podání daně z příjmů. Příjem, ať už ze zaměstnaneckého poměru či podnikání se daní - to platí i v případu zdravotní pojišťovny. Zálohy vám v zaměstnaneckém poměru sráží zaměstnavatel ze mzdy či platu pro ČSSZ, ZP a FU a k tomu přidává to, co za vás platí sám zaměstnavatel a odvádí příslušným organizacím na BÚ jako plátce on. Vy jste v tomto případě poplatníkem. Při podnikání jste však plátcem vy a fyzicky odvádíte vy, ať na FÚ, ČSSZ či ZP.

    • 29. 2. 2024 8:33

      IrenKAB

      Děkuji za odpověď,
      mě zmátla ta možnost, že pokud se vejde zisk(příjem-výdaje) do limitu (cca 96 tis. )nemusí se platit SP vůbec. Ale jelikož se jedná jen o šest měsíců, je tento limit zkrácen a tam už s nevejdu, pokud se bere do úvahy zisk - pokud se bere vyměřovací základ, tak bych se vešla - zisk 60 tis. , limit za 6 měsíců jen 48 tis., ale vyměřovací základ je 30 tis. Prosím tedy ještě o ujasnění, co se počítá do toho stropu/limitu (daňový základ nebo vyměřovací) ?
      Děkuji,
      Ib

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).