Hlavní navigace

Založení živnosti - minimální zálohy

  • 2. 4. 2024 10:30

    Dobrý den, prosím mám dotaz. Chci si založit živnost, je mi 20 let, mám dokončené studium a měla jsem pouze malé přivýdělky formou brigád. Teď když půjdu si založit živnost, vyplním na úřadě pouze jednotný formulář že?
    Nicméně můj hlavní dotaz je k minimálním zálohám na zdravotní a sociální pojištění. V jaké je budu platit výši?
    Někde jsem četla, že se odvody v roce 2024 pro OSVČ mají zvýšit, ale že pro začínající podnikatele zůstanou stejné jako v roce 2023? Viz - "Pro OSVČ, která bude nově zahajovat výkon hlavní samostatné výdělečné činnosti a tuto samostatnou výdělečnou činnost v uplynulých 20 kalendářních letech nevykonávala, je navrhováno, aby měsíční vyměřovací základ zůstal na 25 % průměrné mzdy platné pro daný kalendářní rok, a to po dobu prvních dvou kalendářních let od zahájení podnikání."
    Bude se to týkat i mě? Zahajuji sice podnikatelskou činnost, nikdy jsem OSVČ nebyla, ale splňuji že jsem nevykonávala za 20 uplynulých let podnik. činnost? Jde mi o to, jestli se to netýká prostě starších lidí, kteří toto mohou splnit. Já to sice taky splňuji, ale je mi 20 let, takže jsem toto nemohla ani nesplnit. :)
    Děkuji za info.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).