Hlavní navigace

Ukončení pracovní pohotovosti

  • 2. 4. 2024 13:10

    Dobrý den mam dotaz , nastoupil jsem před třemi lety do zamestnání na klasickou smlouvu, po zkušební době jsem podepsal dohodu o pracovní pohotovosti na neurčito k mojí pozici v te době. Nyní po třech letech jsem již vedoucí (byla mi změněna pozice z technika na vedoucího) a bohužel jsem na našem useku sám již 4měsíce. Mam pevnou pracovní dobu od pondelí do pátku od 7h do 15h.Po pracovní době držím pohotovost v místě bydliště dle dohody o prac. pohotovosti až do druhého dne do 7h rána kdy mi začíná směna.Dosti mne začíná omezovat držení pohotovosti protože nemohu vyjet na chatu a ani na případnou dovolenou na par dní aniž by mi někdo nezavolal, je to značně omezující.

    Dotaz tedy zní : mohu nějakým zpusobem nyní odstoupit pouze od dohody o pohotovosti aniž bych musel podávat výpověď? Neměla by se dohoda o pohotovosti změnit (sepsat znova) na mojí novou pozici?

    zaměstnavatele nezajímá že jsem tu sám a nehodlá nabírat lidi.

    Máte v tomto případě nějaké doporučení?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 4. 2024 20:49

      without nickname

      K odpovědi by bylo třeba znát obsah dohody o pracovní pohotovosti, kterou jsem písemně se zaměstnavatelem uzavřel, údaj o tom, kdy došlo ke změně vašeho pracovního zařazení + info, zda vám zaměstnavatel po této změně vyplácí odměnu za pracovní pohotovost.
      Pokud držíte pohotovost i po změně pracovního zařazení a zaměstnavatel vám vyplácí odměnu, tak konkludentně došlo ke změně původní dohody (tato dohoda nemusí být pisemná). Podívejte se do původní dohody, zda byla sjednána možnost výpovědi, odstoupení apod.

    • 3. 4. 2024 6:50

      PeTy

      Dobrý den , děkuji za odpověď.
      Dohodu o pohotovosti mam stale puvodní , ke změně nedošlo v rámci změny pozice.Celou dobu mi samozřejmně pohotovosti proplácí tak jak mají, Bohužel nikde v dohodě není psáno že tuto dohodu lze ukončit nebo od ní odstoupit.

    • 3. 4. 2024 14:27

      without nickname

      Viz výše: dohoda pokračuje.
      Bylo by vhodné se dohodnout, za jakých podmínek budete v pohotovosti pokračovat.
      Ale pozor: souhlas s pracovní pohotovosti bývá velmi častým požadavkem na výkon daného druhu práce. Tyto požadavky stanoví zaměstnavatel a pokud je zaměstnanec bez jeho zavinění nesplňuje, je naplněn výpovědní důvod (výpověď bez odstupného).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).