Hlavní navigace

Prominutí pokuty - pozdní podání následného KH

  • 2. 4. 2024 16:42

    Dobrý den, prosím o radu - fyzická osoba dostala pokutu za pozdní podání následného KH - termín podání byl 29.1. 24 a ona podala 30.1.24 - jednalo se o odpověď na výzvu na doplnění či potvrzení údajů - tato FO měla původní KH správně tzn. v následném KH pouze potvrzovala to původní. Prosím je nějaká možnost, že by jí mohla být pokuta prominuta. Dnes jsem volala paní z FÚ, která byla na výměru uvedena a ta mi řekla, že na stránkách finanční správy je pokyn, ve kterém jsou uvedené důvody, pro které pokuta může být odpuštěna. Bohužel asi ani jeden z toho není vhodný (zdravotní důvody, živelná pohroma apod). Moc děkuju za rady

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 4. 2024 18:40

      MNOV

      ne nejde nic prominout, jedině kdyby paní účetní byla na márách, omlouvám se, ale mě toto štve, může se stát, že se opomene poslat, je hotové, vytiskne se, ale někdo zavolá ap. a zapomene se odeslat, v domnění, že odesláno bylo. Jsme jen lidé, chybovat je lidské.

      Kdyby byl správce daně opravdu náš správce daně, zavolá, že jsme nepodali, ať to napravíme, ale ono je lepší vypálit hned 1 000,- Kč pokutu, odvolání stojí 1 000,- Kč. Má to logiku?
      První opomenutí je bez pokuty.

    • 2. 4. 2024 18:46

      MNOV

      píšete:

      podání byl 29.1. 24 a ona podala 30.1.24 - jednalo se o odpověď na výzvu na doplnění či potvrzení údajů - tato FO měla původní KH správně tzn. v následném KH pouze potvrzovala to původní.

      Finančák nemohl vystavit výzvu během jednoho dne od podání, tomu moc nevěřím, asi tam byla delší časová prodleva.

    • 3. 4. 2024 6:41

      jana

      Dobrý den, asi jsem to špatně popsala - do datovky přišla výzva k podání následného KH 11.1. - bohužel si toho nikdo nevšiml (asi se do datovky nedíval) a zjistil to až 25.1. - účetní pak připravila následné KH, ale to bylo podáno až 30.1. Dle platebního výměru uběhla lhůta pro podání 29.1. Jde mi o to, zda má smysl žádat o prominutí této pokuty. Paní z FÚ rovnou řekla, že pojede přesně podle pokynu, který je na stránkách fin.správy. Ještě jednou moc děkuju

    • 3. 4. 2024 20:10

      MNOV

      díky za upřesnění :)

      první pokuta 1 000 Kč se promíjí, nic by vám nemělo být vyměřeno

      odvolání stojí 1000Kč a musíte mít ospravedlnitelné důvody, které jsou zcela mimo reálný svět, nikdo nebere ohled, že se nám může 25. zastavit počítač aj. běžné lidské věci. Tyto pokuty mě přijdou nesmyslné, zpoždění jeden den a pokuta...pořád jen pokuty, penále, nejsme roboti a chybovat je lidské. Ať se vám daří.

    • 4. 4. 2024 7:18

      jana

      Děkuju - bohužel pokuta je 15000, takže zkusíme zažádat o prominutí a uvidíme. Správní poplatek byl již zaplacen.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).