Hlavní navigace

Expat - určení daňové rezidence

  • 3. 4. 2024 14:24

    Dobrý den,

    Delší dobu trvale pobývám mimo ČR v zemi která nemá s ČR dohodu o dvojím zdanění. Na konci uplynulého března jsem si obnovil v ČR IČO s provozovnou na adrese mého "trvalého bydliště" v ČR (byt rodičů), moje adresa pobytu je na změnovém listu uvedena zahraniční (skutečná adresa pobytu).

    1) nemůže finanční úřad tvrdit, že můj "stálý byt" / "středisko životních zájmů" je v tuto chvíli v ČR (navzdory tomu že nemám v úmyslu se do ČR vracet či se trvale v tomto bytě zdržovat) a tedy můj daňový domicil je v ČR a že budu muset v ČR zdaňovat své celosvětové příjmy, nejen to co si přes své IČO vydělám? Mohl by tento můj krok ovlivnit daňový domicil nejen pro rok 2024, ale i pro 2023?
    2) bylo by lepší IČO zrušit a podnikání řešit jinak (např. fakturovat českým firmám přes daňové číslo v zemi mého pobytu), či provozovnu pro mé IČO registrovat na mou zahraniční adresu (je to vůbec možné)?

    Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 4. 2024 17:32

      vladík

      Dle českého ZDP jste daňovým rezidentem ČR, pokud se obvykle na jejím území zdržujete ( alespoň 183 dní v roce) nebo zde máte bydliště= místo, kde máte stálý byt za okolností z nichž lze usuzovat na váš úmysl se v něm trvale zdržovat.
      Jako daňový nerezident máte daňovou povinnost jen na příjmy ze zdrojů na území ČR, viz.§ 22 ZDP.
      Můžete také českému FÚ doložit svůj daňový domicil potvrzením od úřadu země, ve které žijete.

    • 3. 4. 2024 17:54

      jandalon

      "Jako daňový nerezident máte daňovou povinnost jen na příjmy ze zdrojů na území ČR, viz.§ 22 ZDP."

      Tedy v mém případě platí že v ČR zdaním jen to, co si v ČR vydělám na IČO?

    • 4. 4. 2024 9:43

      vladík

      Pokud se vyhodnotíte jako daňový nerezident, potom příjem ze zdrojů v ČR je vaše činnost vykonávaná prostřednictvím stálé provozovny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).