Hlavní navigace

Pracovní úraz bez DPN

  • 10. 4. 2024 14:39

    Dobrý den,
    prosím o informaci. Zaměstnankyně v roce 2023 pracovní úraz bez neschopnosti. Řeší Policie ČR, nebyla to její chyba (dopravní nehoda). Je proveden zápis v Knize úrazů (sepsal bezpečák) , nikam se nic nehlásilo.
    Zaměstnankyni čeká v červnu operace kolene, delší pracovní neschopnost a pak rehabilitace, lázně.
    Náleží ji (po skončení léčby) nějaké vyrovnání s Kooperativou v rámci Odškodnění pracovních úrazů? Myslím tím, proplacení bolestného? Náhrada ztráty na výdělku asi v tomto případě nenáleží, když to bude vedeno jako neschopnost.
    A já k vyúčtování dokládám zápis v Knize úrazů?
    Ještě jsem se s tím nesetkala.
    Děkuji za pomoc.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 4. 2024 19:15

      without nickname

      Povinnost nahradit zaměstnanci škodu způsobenou pracovním úrazem opravdu nezahrnuje jen bolestné.
      Bude se jednat o náhradu za ztrátu na výdělku po dobu PN, náhradu za ztrátu na výdělku po jejím skončení, ev. náhradu věcné škody, náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s léčením či náhradu za ztížení společenského uplatnění.
      V úvahu může přicházet i náhrada nemajetkové újmy.
      Vycházím z toho, že se o PÚ skutečně jedná a že jste se ze své povinnosti nahradit škodu zcela nebo zčásti nevyvinili.
      Psát další souvislosti považuji s ohledem na obsah vašeho dotazu za zbytečné.

    • 10. 4. 2024 20:52

      Tomáš Neugebauer

      Zatím nemusíte spěchat. Avšak bude to trochu jinak, než uvádíte.

      Chápu-li správně, tak vaše zaměstnankyně měla v rámci výkonu své práce dopravní nehodu. Ta je v současné době ještě v šetření Policie ČR. Podle vašeho šetření ji zaměstnankyně nezavinila. V důsledku dopravní nehody došlo u zaměstnankyně k poškození zdraví, které si nevyžádalo dočasnou pracovní neschopnost (informace o tom, zda byla vyplacena náhrada bolestného není uvedena). V důsledku vývoje tohoto poškození zdraví se zaměstnankyně v červnu bude muset podrobit operaci kolene a následně rehabilitaci v lázních.

      Pro vás jako zaměstnavatele bude důležité, zda šetření Policie ČR potvrdí, že vaše zaměstnankyně dopravní nehodu nezavinila (pro případné krácení výše náhrad). Dále pro vás bude důležité, že operace kolene a s ní spojená dočasná pracovní neschopnost budou v přímé souvislosti s utrpěným pracovním úrazem (doklad o tom vystaví ošetřující lékař [budete jej potřebovat pro Kooperativu – viz závěr]). Též bude důležité znát jméno a adresu osoby, která dopravní nehodu způsobila. Tu budete potřebovat nejen pro Kooperativu, která pravděpodobně po ní bude vyžadovat náhradu vyplacených náhrad, ale též pro sebe k odeslání upozorňujícího dopisu se sdělením, že vyplácení náhrad vzniklých škod v důsledku pracovního úrazu bylo postoupeno pojišťovně, která na ní případně bude vzniklou škodu vymáhat (kopie dopisu se přikládá k dokumentaci zaslané Kooperativě).

      V červnu, až zaměstnankyně půjde na operaci a bude mít dočasnou pracovní neschopnost delší než tři dny, sepíšete záznam o úrazu a do 5. července jej rozešlete všem příslušným institucím (oblastní inspektorát práce, zdravotní pojišťovna zaměstnankyně, případně další). K datu sepsání záznamu o úrazu (bude červnový) doporučuji dopsat "DPN od...", aby bylo zřejmé, proč je záznam sepsán až nyní. Nezapomeňte, že pravděpodobně bude nutné s odstupem času sepsat i záznam o úrazu – hlášení změn (pravděpodobně vícekrát – lázně).

      Nebude-li v souladu se zákoníkem práce shledán důvod ke krácení, příp. nevyplácení, náhrad škody a nemajetkové újmy, vznikne zaměstnankyni nárok na jejich úhradu v plné výši. Vznikne jí tedy nárok na náhradu ztráty výdělku po dobu pracovní neschopnosti (nedohodnete-li se jinak, musíte vyplácet měsíčně), bolestného (za operační výkon, případně druhé za úraz v roce 2023) a případně další náhrady (účelně vynaložené náklady spojené s léčením [např. doplatek cen léků], ztížené společenské uplatnění atd.). Vše uplatníte u pojišťovny Kooperativa. Nebudete jí zasílat zápis z Knihy úrazů, ale vyplněný záznam o úrazu.

      Obdobné to bude v případě rehabilitace v lázních.

      Shrnu-li, ano, poškozená bude mít nárok na náhrady, které jí můžete vyplatit přímo a pak požádat o refundaci Kooperativu, nebo požádat o vyplacení poškozené Kooperativu (pozor, pokud není dohodnuto jinak. náhrada ztráty na výdělku musí být vyplácena měsíčně). Kooperativě zašlete záznam o úrazu, který bude nutné vyplnit v červnu, kdy vznikne dočasná pracovní neschopnost delší než pět dnů. Též přiložíte vyplněný formulář Kooperativy "Potvrzení lékaře o souvislosti pracovní neschopnosti se zjištěnou nemocí z povolání nebo pracovním úrazem" (https://www.koop.cz/ver/1624441460000/file/edee/dokumenty/formulare/formulare-k-zakonnemu-pojisteni-zamestnavatelu/Potvrzeni-lekare-o-souvislosti-pracovni-neschopnosti-se-zjistenou-nemoci-z-povolani-nebo-pracovnim-urazem_Lm-522.pdf) a upozorňující dopis.

      Není toho málo, ale měl by vám s tím pomoci váš bezpečák.

    • 11. 4. 2024 6:51

      M.F.

      Dobrý den, pane Neugebauere,
      na Váš názor jsem trošku čekala a moc za něj děkuji. Bezpečáka máme, ale chtěla jsem dopředu vědět i jiný názor, neboť jsem se vždy setkala s pracovním úrazem s neschopenkou.
      Děkuji Vám.

    • 11. 4. 2024 8:08

      Jasná

      Ano, datum 5. 7 je správný, protože záznam o pracovním úrazu musíte zaslat nejpozději do 5 dne následujícího kalendářního měsíc.

    • 11. 4. 2024 8:14

      M.F.

      Dobrý den, paní Jasná,
      děkuji za odpověď. Už jsem se spojila s bezpečákem.
      Krásný den všem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).