Hlavní navigace

Samostudium pedagogů a krácení osobních příplatků

  • 12. 4. 2024 10:49

    Dobrý den, ráda bych se zeptala konkrétně v otázce čerpání samostudia pedagogů. Samostudium je překážka na straně zaměstnance spadá tedy pod nařízení vlády 590/2006 Sb. Navíc se sice jedná o výkon práce ale už ne o pedagogický. Za mě a účetní program se za dané dny krátí příplatky. Samozřejmě se zaměstnanci bouří protože předchozí účetní to nekrátila. Nevíte konkrétně pod jakým paragrafem a odstavcem najdu konkrétní tvrzení, že se za dny, kde jsou překážky na straně zaměstnance neplatí příplatky? Nebo případně o potvrzení či vyvrácení mého postupu? Děkuji předem za rady

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 4. 2024 12:36

      without nickname

      Samostudium pedagogů se neřídí nař. vl. č. 590/2006 Sb., ale zákonem č. 563/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
      Pokud není práce konána, proč příplatky?

    • 12. 4. 2024 13:29

      Linda

      Dobrý den,
      děkuji moc za reakci. :-*

      To by mě právě taky zajímalo. Jenže potíž je v tom, že škola měla stejnou účetní snad přes 20 let a já ji začala účtovat teď od nového roku a samozřejmě se zaměstnancům nelíbí změny a žádají přesné odůvodnění (Navíc mají menší výplaty kvůli zvýšení odvodů ze strany vlády, ale to jim nevysvětlíte...). Na nařízení vlády 590/2006 Sb. jsem byla odkázána na Ministerstvu školství a na Ministerstvu práce a sociálních věcí :D Jedna věc je zákon 563/2004 Sb., ale tím, že je Samostudium osobní překážkou zaměstnance, tak se prý pak následně řídím nařízením 590/2006 Sb. Nicméně to asi ve směs nemění nic na to, že ani v jednom zákoně jsem nedohledala přesný paragraf a odstavec abych zaměstnance definitivně utla. Nebo neumím hledat.. Bohužel srážka s b... není vždy úplně jednoduchá a v očích zaměstnanců bylo za předchůdkyně vše v naprostém pořádku. Klasika... :D

    • 12. 4. 2024 14:18

      without nickname

      NV č. 590/2006 Sb. obsahuje taxativni výčet překážek na straně zaměstnance a samostudium mezi nimi není. Tento právní předpis nemůže být aplikován ani na základě delegace, ani subsidiarity, navíc mnou citovaný zákon je lex specialis, takže má přednost.
      Právní předpisy nemohou upravovat detaily, ale je třeba je číst i negativně - co tam neni, neplatí.

    • 8. 5. 2024 16:48

      Linda

      Dobrý den,

      dnes mi přišla tato odpověď o MŠMT na dané téma.

      ,,v daném ohledu se jedná o náhradu ve výši ušlého platu na základě § 24 odst. 7 zákona č. 563/2004 Sb. o pedag. prac.

      Jde pak o náhradu ušlého platu vč. všech jeho složek. Zákonem není předpokládán legální způsob krácení. Nepůjde tedy krátit o příplatky, např. osobní příplatek na základě § 131 zákona 262/2006 Sb., případně příplatek za vedení na základě § 124 zákoníku práce, přiznané platovým výměrem."

      Úplně se mi to nezdá tedy. Definice zní takto:
      Za dobu volna k dalšímu vzdělávání formou samostudia, přísluší pedagogickým pracovníkům náhrada platu, která se rovná výši ušlého platu. Za dobu uvedeného volna tedy nenáleží plat (nejde o výkon práce), ale jeho náhrada. Nikde se nedočtu, že součástí náhrady platu jsou také veškeré složky s ním spojené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).