Hlavní navigace

Insolvence a vyživ.osoby - prosím paní Jasnou

  • 20. 5. 2024 15:12

    Dobrý den, prosím o posouzení: nový zaměstnanec je v insolvenci a v ins.rejstříku jsem našla, že má 2 vyživ. osoby, děti. Uplatnila jsem mu je jako vyživ. osoby při výpočtu ins. srážky a asistentka IS mě kontaktovala, že mám špatně srážku. Vycházela jsem z toho, že mezi jeho věřiteli není jeho bývalá žena, ani žádný exekutor nevymáhal výživné. Nedokážu nikde najít, proč je srážka špatně a proč mu nemám děti zahrnovat. Asistentka byla arogantní a když jsem se jí slušně zeptala, řekla mi, že to ví každá mzdová. Děkuji za Váš čas.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2024 6:24

      Jasná

      Dobrý den, moje zkušenosti jsou takové, že zaměstnanci, kteří by měli platit výživné na děti a mají insolvenci, tak toto výživné neplatí z ruky, ale insolvenční správce zasílá výši výživného. Jednoduchá rada, zeptejte se zaměstnance, zda platí výživné a hned budete vědět na čem jste. Ale předpokládám, že výživné bude zahrnuto v insolvenční srážce a tím pádem by jste děti do vyživovaných osob nezapočítala. Dejte vědět, jak jste u zaměstnance pochodila, zajímalo by mě to.

    • 21. 5. 2024 9:04

      inzinyrka

      Moc Vám děkuji, paní Jasná, nemohla jsem to nikde najít. Zaměstnanec mi potvrdil, že výživné platí insolvenční správce. Budu to mít propříště na paměti. Zkusím se s ním domluvit, ať pošle IS doplatek z toho, co dostal navíc ve výplatě.
      Ještě jednou děkuji a přeji Vám klidný a příjemný den.

    • 21. 5. 2024 14:50

      inzinyrka

      Paní Jasná, mluvila jsem s tím zaměstnancem. Řekl mi, že výživné neplatí, že to posílá insolvenční správce. Je ochotný zaslat IS nedoplatek ze své dobírky, sám se zmiňoval, že měl vyšší výplatu, než čekal. Tak snad jsme si to vyjasnili, od příště mu děti nezapočtu.
      Jsem externista a spousta informací od zaměstnavatelů se ke mně nedostane, když si je přímo nevyžádám. Zatím jsem se domnívala, že když není výživné vymáháno výkonem rozhodnutí, mohu uplatnit děti jako vyživované osoby.
      Ještě jednou děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).