Dobrý den, někde ten kurzový rozdíl vzniknout musí, když nejsou všechny transakce v jeden den resp. sejným kurzem .... samozřejmě se může stát, že ve dva různé dny bude kurz stejný.
Poskytnutá záloha (úhrada)- 1. kurz
Přijatá záloha a zúčtování zálohy- 2. kurz
= dva různé kurzy = kurzový rozdíl
Pokud by se záloha zúčtovala zvlášť internám dokladem, pak by kurzový rozdíl mohl vzniknout i na 321 .... dáte kurz zálohy takový, jaký byl při úhradě. Záleží na tom, jak to účetní SW umí a i jak to děláte vy.
Dobrý den. Já vím, že kurzový rozdíl musí být, pokud transakce jsou v jiný den a iný kurz, ale při úhradě PF jsem kurzový rozdíl měla. Jedná se mi pouze o zálohu. 3 x PF s odpočtem zálohy. Účet 151 vyrovnám, pokud vytvořím int. doklad na kurzový rozdíl? Bude to prosím v pořádku? Záloha byla vysoká necelých 2 mln a kurzová ztráta je přes 20 tisíc. Děkuji za ujištění.
Ano, v případě, že záloha nebyla 100% faktury, tak vznikne ještě rozdíl mezi platbou (platbami faktury) a fakturou.
K. rozdíl k zálohám také zúčtovávám interním dokladem.
Když nevím jestli mi to vyjde, kreslím si šibeničky.
Pokud se mi zdá, že kurzový rozdíl je vysoký, tak si kontrolně udělám rozdíl použitých kurzů a vynásobím to účtovanou cizí měnou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 8. 2024 13:37
Prosím o radu. Záloha z EU na materiál zaúčtováno na účet 151 dle kurzu úhrady zálohy. Rozdíl nevznikl. Pak postupně 3 přijaté faktury a odečty záloh. Používám denní kurz při zaúčtování faktur i při úhradě faktur. Vzniká kurzový rozdíl. Eura na účtu 151 jsou nulové, české koruny zůstatek přes 20 tisíc. Chyba zřejmě při úhradách těch 3 faktur. Použit stejný kurz jako při zaúčtování a při úhradě zálohy? Předem děkuji