Hlavní navigace

KH - odpověď na výzvu

• 8. 8. 2024 17:38

Stala se mi školácká chyba a prosím o radu, jak postupovat.
    Při zadávání přijaté faktury nad 10000,- Kč od dlouhodobého dodavatele (plátce DPH) do účetního systému jsem si nezkontrolovala, že na faktuře dodavatel neuvedl naše DIČ a vykázala jsem tuto fakturu v oddílu B.2 KH. Jejich externí účetní vyhodnotila situaci tak, že již nejsme plátci DPH a v KH fakturu vykázala v oddíle A.5.
    Samozřejmě přišla výzva z FÚ ke změně nebo doplnění údajů KH. Kontaktovala jsem druhou stranu (jim výzva nepřišla) s žádostí o nápravu - doplnění DIČ a odeslání následného KH , ale nepochodila jsem. Druhá strana argumentuje tím, že je to moje chyba a nic se opravovat nebude.
    Máte zkušenosti, jak odpovědět na výzvu z FÚ?
    Děkuji za odpověď!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 8. 2024 6:27

Jana N.

Musí opravit oni, dodavatel nevěděl že jste plátci? Musí udělat následně kh celé nové i s opravou z a5 do a4 na vaše DIČ, takto sdelte fu i dodavateli, vy nic dělat nebudete

• 9. 8. 2024 17:26

PetraH.

Paní Jano, děkuji za odpověď!
      Dodavatel odmítá následné KH podat.
      Dnes jsem volala na kontrolní oddělení FÚ a bylo mi sděleno: potvrdit správnost KH prostřednictvím volby Rychlá odpověď na výzvu: Potvrzuji správnost naposledy podaného KH. Samozřejmě se KH opět nespáruje a tím pádem budu vyzvána k doložení daňových dokladů + možná i zaúčtování.
      Mám hlavu jak pátrací balón a přeji všem, aby se jim podobná situace vyhnula....

• 10. 8. 2024 1:09

neofyt

Váš dodavatel MUSÍ vystavit daňový doklad s Vaším DIČ vždy, pokud jste právnickou osobou. Tzn. že MUSÍ na daňovém dokladu uvést vaše DIČ. viz zákon o FPH. Pokud Vám vystavili doklad bez Vašeho DIČ, už tehdy se to mělo řešit. Nyní ale trvejte na tom, že vy mate vše OK.

• 10. 8. 2024 1:16

neofyt

Ještě dodávám, že není podstatné, zda-li jste plátci. Daňový doklad musí dodavatel vystavit i neplátci DPH. DD se vystavují každé právnické osobě. Třeba i spolkům, či společenstvi vlastníků, což nebývají plátci. A do KH se planění taky neuvádí dle toho, zdali dodavatel dodává plátci, ale dle toho, zdali dodavarel má, či nemá povinnost vystavit DD. Takže opravovat musí váš dodavatel.

• 10. 8. 2024 13:13

Jana N.

Vy potvrďite fu, že máte dobre. Tím pádem půjdou po dodavateli, s tím že to má tedy špatné on, a to má.. A bude muset na výzvu reagovat a samozřejmě opravit u sebe

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).