Paní Jasná, takže do nároku na dovolenou za rok 2024 připočtu i čerpání dovolené, která zbyla z roku 2023? Tím budu na plném nároku na dovolenou tj, 200 hodin dovolené za rok 2024. I to se může stát? Přijde mi to zvláštní. Vím, že se mateřská a čerpání dovolené bere jako odpracovaná doba, ale opravdu tam motat i čerpání dovolené za rok 2023? Omlouvám se, že se na to ptám podruhé, ale pročetla jsem už tolik diskusních fór a článků, že jsem z toho jelen.
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 9. 2024 12:16
Dobrý den, prosím o radu. Řeším výpočet nároku na dovolenou v roce 2024. Zaměstnankyně byla do 25. června na MD a ihned po skončení si zažádala o čerpání (proplacení) dovolené. Při výpočtu tápu, jestli do něj zahrnout i nevyčerpanou dovolenou za rok 2023. Pokud totiž zahrnu starou dovolenou a to 116 hodin, dostanu se na plný nárok na dovolenou v r. 2024 a to 200 hodin (zaměstnavatel dává 5 týdnů dovolené). Když do výpočtu starou dovolenou nezahrnu a budu brát čistě rok 2024, vyjde mi nárok 189 hod. dovolené + teda proplatím 116 hodin z minulého roku.
Zahrnuje se tedy do výpočtu stará dovolená nebo ne?
Moc děkuji za upřesnění.