Dobrý den, děkuji za reakci. Po přečtení zmíněného paragrafu jsem pochopila, že drobný majetek se dodaňuje jen ten, který je pořízený 11 měsíců před žádostní o zrušení + ten 1 poslední měsíc. Ale nerozumím konci této věty: Vypočte se jako součin výše jedné dvanáctiny uplatněného odpočtu daně a počtu celých kalendářních měsíců tohoto období, za který tento majetek nebyl obchodním majetkem plátce. Jak nebyl obchodním majetkem? Kdybych ho nezařadila do majetku, tak z něj přece neuplatním DPH při pořízení? Jsem z toho jelen... prosím, můžete mi to objasnit? Děkuji Vám.
Důležité je, kdy jste ho zařadila. Například jste ochodní majetek pořídila v dubnu a v říjnu stejného roku jste přestala být plátcem. Z toho plyne, že ochodním majetkem byl 7 měsíců a také to, že v posledních 12 měsících nebyl vaším obchodním majetkem 5 měsíců. Proto snížíte odpočet o 5/12.
Ještě jednou děkuji za reakci, takže u drobného majetku vracím pouze za majetek, který je pořízen do 12 měs. před ukončením plátcovství a z toho vracím jen část uplatněné DPH (sníženou o ty měsíce, kdy nebyl obch. majetkem). Takže když poslední DKP pořídil 7/23 a poslední dph bude za říjen 24, tak se nebude vypořádávat nijak? Chápu to správně? Moc děkuji za Váš čas. Š
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 9. 2024 11:28
Dobrý den, prosím o informaci. Plátce DPH, bude žádat o zrušení plátcovství. Nemá nehmotný majetek, pouze drobný do 80. tis. někde čtu, že drobný majetek se neřeší a jinde, že majetek do stáří 5 let (pokud bylo uplatněno dph vyšší než 2100,-) se musí dodanit - poměrnou částí každý rok používání se krátí o 1/5. Prosím, nevíte co je správně? (fotoaparát, objektiv, notebook atd.) Děkuji za Váš čas. Š.