Dobrý den, taky jsem to letos řešila. V roce 2023 jsem dala průměr co vyšel a v roce 2024 mi automaticky skočil průměr 243,90. Celkem tedy 9.756,-Kč.
Určitě OSSZ poskytne pouze ten zákonný nárok.
Svému zaměstnanci samozřejmě můžete proplatit i vyšší náhradu za pracovní volno, nicméně vše nad výše uvedenou částku zaplatíte „ze svého“.
Dobrý den, děkuji. Jen mě ještě zajímá, jak pohlížet z pohledu mezd právě na tu část, kterou dávám "ze svého"? Podle skutečného průměru mi vychází náhrada na 12.000 Kč. Rozdíl mezi tím, co dostanu od ČSSZ je tedy 2.244 Kč. Tuto částku mám ponechat jako "náhradu mzdy" nebo dát například do odměn/prémií? Výplata mzdy je stejná, ale rozdíl je v tom, že náhrada mzdy se nepočítá do průměru zaměstnance na další kvartál, zatímco odměny/prémie samozřejmě ano.
Děkuji moc za pomoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Dnes 13:08
Dobrý den.
Od roku 2024 je stanovena maximální hranice náhrady mzdy za účast zaměstnance na táboře, kterou lze žádat po ČSSZ, ve výši 243,90 Kč/h. Celkem 9.756 Kč (bez SP a ZP).
Zároveň však uvádí, že "Pokud by zaměstnavatel poskytl zaměstnanci náhradu mzdy nebo platu přesahující za jednu hodinu uvedený limit (např. ve výši průměrného hodinového výdělku), je to přípustné, avšak zaměstnavatel nemá nárok na úhradu nadlimitní výše náhrady mzdy nebo platu ze státního rozpočtu."
Ptám se tedy, když chceme poskytnout zaměstnanci náhradu ve výši jeho skutečného průměru (cca 300 Kč/h), jak si toto ve mzdách nastavujete? Rozdíl, který dávám zaměstnanci nad hranici 9.756 Kč dáváte do odměn/prémií a patří do hrubé mzdy (promítá se do průměru)? Nebo je to stále myšleno jako "náhrada mzdy" a do hrubé mzdy a následně do výpočtu průměru to nepatří?
Děkuji.