Vystavuji jen vlastní pokladní doklad. Taky se mi to moc nezdá, ale předpokládám, že v případě kontroly bych argumentaci ustál doložením faktury s formou úhrady "dobírka".
Dělám to samé, ale na tom výdajovém dokladu samozřejmě chybí podpis pošťáka, protože ho kvůli tomu nechci zdržovat (jsou u nás neustále zavalení balíky a nestíhají).
Na tu klasickou fakturu spoléhám u evidence, ale u účta z toho mám strach, jak by se na to tvářila kontrola.
Zkoušeli jste kontaktovat poštu, jestli nemají nějakou možnost poslat potvrzení mailem, nebo si ho vyžádat? Zejména u daňové evidence by se mi to bez dokladu teda moc nelíbilo evidovat, ale zkušenost s tím naštěstí nemám.
S poštou jsem to řešil. Nejdříve jsem byl na místní poště, kde mi potvrzení dodatečně vystavili výjimečně.
Jediná cesta, jak se běžně k tomuto potvrzení od nich přímo z pošty dostat, je odmítnutí převzít balík, pošťák ho následně dodá na poštu, tam si ho vyzvednu, zaplatím a dostanu doklad (což mě přijde na hlavu s prominutím, když si platím službu s doručením na adresu a navíc tím přidělávám práci pošťákovi, který je jen na konci řetězce a nemůže za to, co někdo někde vymyslí...).
Následně jsem teda ještě psal mail na poštu a tam mě samozřejmě odpálkovali nějakými oblbujícími kecy. Prý udělají nějakou změnu, ale kdo ví, kdy k ní dojde a zda vůbec...
Musím to řešit pro evidenci i účto, zatím vystavuji pro potřeby účta výdajový doklad, ale není na něm podpis pošťáka...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 11. 2024 19:26
Dobrý den,
Česká pošta dosud při úhradě dobírky tiskla klasickou stvrzenku o převzetí peněz.
Nyní došlo ke změně systému a pošťáci už žádné doklady nevystavují. Potvrzení o úhradě dobírky přijde skrze SMS (a to ještě často až několik minut poté, co pošťák odjel).
Rád bych se zeptal, jak tuto situaci řešíte? Přijde mi absurdní si tisknout screeny SMS a používat to jako účetní doklad, zároveň vypisování výdajového dokladu značně pošťáka zdrží a vím, že za tu změnu on konkrétně nemůže a nic s tím nezmůže.
V případě PPL to potvrzení aspoň chodí do mailu.
Děkuji za odpověď.