Zaměstnavatel nemá co dávat zaměstnanci podepsat prohlášení poplatníka daně. Zaměstnanec má právo požádat zaměstnavatele o podepsání prohlášení poplatníka daně, což zřejmě neučinil. Nejjednodušší je teď podat si daňové přiznání. Jestli ale půjde daň vrátit záleží na tom, zda někde pracoval a zda u druhého zaměstnavatele byla vyčerpána sleva na poplatníka, popřípadě zda má zaměstnanec odpočitatelné položky snižující základ daně. Někdy se to vyplatí, jindy ne.
Pro Vás jako zaměstnavatele je nejjednodušší varianta, aby si podal DP. Může tzv. zpětně dopodepsat, ale to by pro Vás bylo daleko více práce.
Já myslím, že mnozí zaměstnanci - např. studenti, vůbec nemají tušení, že existuje formulář jako je Prohlášení poplatníka a má jim ho předložit s patřičným vysvětlením zaměstnavatel, který ho poučí o tom, že se Prohlášení podepisuje pouze u jednoho zaměstnavatele. Jinak také doporučuji podání daňového přiznání.
Já naopak myslím, že je jeho povinnost dát mu podepsat prohlášení, zejména pokud jde o studenta, který zřejmě ani netuší, že takové Prohlášení vůbec neexistuje, to je povinnost zaměstnavatele, který, pokud je slušný, tak učiní a poplatníka poučí v tom smyslu, že toto prohlášení může podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele, který tedy bude uplatňovat z jeho daně poměrnou část snížení daně na poplatníka, u případných dalších zaměstnavatelů bude daň odváděna v plné výši, ať jako záloha, nebo v případě dohody o provedení práce ve formě srážkové daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 1. 2025 11:23
Dobrý den,
zaměstnavatel nedal brigádnici podepsat Prohlášení ke slevu na poplatníka. Byla odvedena srážková daň. Je možné ji dodatečným podpisem Prohlášení získat zpět? Napadá mě jen Přiznání k dani z příjmů FO.
Děkuji