501 nebo 504?

• 27. 2. 2025 10:57

Dobrý den, paní Lenko, v dřívějších dotazech jsem našla informaci, na kterou jste odpovídala a moc bych Vás chtěla poprosit o ujištění....

Re: Automechanik - účtování
    Já účtuju o nákupu zboží a dávám na 504. Některé díly se totiž prodají i bez montáže. Když pak vystavuju fakturu, nebo pokladní daňový doklad tak náhradní díly dávám 604 a práci 602.
    Na konci roku proběhne inventura. Srovnají se případné rozdíly a hodnota skladu se přeúčtuje 132xxx / 504xxx (k 31.12.) No a k 1.1. násl. roku zas opačně 504xxx/132xxx - se to vrátí zpět

Můj dotaz: Nevedu účetnictví ale daňovou evidenci, tudíž chápu správně, že při nákupu náhradních dílů budu veškeré nákupy dávat rovnou do výdajů a tržby do příjmů, kde budu rozdělovat příjmy za náhradní díly a příjmy za opravy - práci - služby?
    K tomu asi budu ale muset vést i skladovou evidenci, je to tak?

Již vedu daňovou evidenci na eshop náhradních dílů,( kde již vedu sklad) a teď jsem si rozšířila živnost na opravy vozidel.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 3. 2025 8:51

Lenka68

Ano. V DE je to tak jak píšete. Ale pokud se jedná o řemeslou živnost, zvažte, zda se více nevyplatí vydajovy 80% paušál. Zde byste sledovala pouze prodej dílů (60%) a servis (80%)

• 24. 3. 2025 22:21

ju

Děkuji.
      Mám ještě živnost na prodej a nákup, mám e-shop s náhradními díly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).