Kontrola mzdového průměru

• 4. 3. 2025 7:56

Prosím jaký by měl být průměr na náhrady. Mzda 29600Kč, odpracováno 136h. jedná se o nový prac. poměr se zkráceným úvazkem. Dle mě: 29600/136=217,64. Na výplatní pásce je 183,99Kč

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 3. 2025 9:27

LucieK

Průměr na náhrady mzdy se počítá jako průměrný hodinový výdělek za předchozí čtvrtletí.

Postup výpočtu:

1. Hrubá mzda: 29 600 Kč

2. Odpracované hodiny: 136 hodin

3. Výpočet průměrného hodinového výdělku:

29 600 Kč ÷ 136 hodin = 217,64 Kč/hod

Pokud máte na výplatní pásce uvedeno 183,99 Kč, pravděpodobně jde o pravděpodobný průměr (používá se u nového pracovního poměru, když není k dispozici průměr za předchozí čtvrtletí). Tento pravděpodobný průměr určuje zaměstnavatel podle předpokládaného výdělku.

• 4. 3. 2025 9:38

DomiKoles

Děkuji. Ano to se bude tedy jednat o pravděpodobný průměr, jen nechápu proč je takto nízký. Podle mě, paní co zpracovává mzdy nepočítala se zkráceným úvazkem a vydělila to plným úvazkem. Tento průměr byl v 9-12měs. pořád stejný. Podle mě se tedy měl minimálně v 10měs přepočítat dle 9měs? Jde mi o to, že na dovolené jsem byla ve 12měs. krácená. Mzdu máme uvedenou ve smlouvě, takže i ten pravděpodobný průměr šel vypočítat přesně, když je mzda stejná každý měsíc.

• 4. 3. 2025 12:41

TM

To si nemyslím, že by bylo korektní. Vychází se z minulého čtvrtletí, když nebyl PP, pak je nutné použít pravděpodobný výdělek. A jelikož neznáme směrnici, tak nemůžeme tušit, jak to bylo spočítáno, mohl být použit průměr jiného pracovníka na stejné pracovní pozici.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).