příjem ano, jestli to chápu správně ta hranice 50000,- je příjem z nájmu bez ohledu na výši nákladů a protože jsem obdržela vyšší částku než 50000,-, musím podat DP? Omlouvám se a moc díky za upřesnění.
Ano, je to příjem, který se posuzuje bez ohledu na výdaje...takže jste povinna podat DP. Pokud budete uplatňovat skutečné výdaje a hypotéka je na ten pronajímaný byt, můžete si úroky uplatnit ( ale jako výdaj z pronájmu, ne jako odpočitatelnou položku od základu daně ).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 3. 2025 8:10
Dobrý den, prosím o radu, v loňském roce jsem byla na RD do 15.6.2024, poté jsem byla v prac.neschopnosti do konce roku 2024, neměla jsem tedy žádné zdanitelné příjmy. Začala jsem pronajímat byt. Čistý nájem po odečtení nákladů je 47000,-Kč jsem povinna podávat DP? A mohu uplatnit do nákladů i náklady spojené s hypotékou, když v bytě jsem i nadále hlášena, ale skutečně bydlím na jiné adrese? Moc děkuji za Vaše rady.