Pokud uplatňuje paušální výdaj firma ( vozidlo má pronajaté) nemůže ho dle ZDP- §24/2 písm.zt)- přenechat jiné osobě k užívání, krácený paušální výdaj z důvodů soukr.užívání se uplatňuje jen u fyzických osob.
Moc děkuji, takže 60 tis za rok a pokud by součet účtenek byl nižší, tak to nevadí? A musí se i přesto vést kniha jízd?
Moc děkuji, zpočátku určitě nebudu plátcem DPH a výdaje na PHM jsem myslel, že se dávají do nedaňových nákladů a pak se v rámci přiznání použije ten paušál nebo jsem to pochopil špatně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 3. 2025 9:44
Dobrý den,
prosím o radu. Chtěl bych si založit s.r.o., kterému pronajmu automobil manželky, dočetl jsem se, že účtenky za benzín budou v nedaňových nákladech a pak v rámci přiznání uplatním paušál 5000 x 12, tedy 60 000 Kč za rok, budu muset vést knihu jízd?. Zeptám se, když se dá paušál 4 000 Kč s tím, že je auto využíváno i k soukromým jízdám, musí se i v tomto případě vést kniha jízd? A když bude třeba součet účtenek za celý rok nižší než ten paušál, tak to nevadí, že se uplatní více?
Moc děkuji za názory.