Prodej v obchodě-přepočet dovolené

• 20. 3. 2025 10:19

Dobrý den, prosím o radu. Včera se na mě obrátila známá, která pracuje v obchodě, střídá se s kolegyní, týdenní pracovní dobu mají stanovenou na 38,75 hodin, jak je to s dovolenou. V pracovní smlouvě mají že pracují 8h/denně (což neodpovídá, na docházkách mají 7,5 - 7,75 h). Že jim paní na ÚP říkala, že jim nebude nijak krácena, a teď mají obavu že se jim bude krátit. Nevíte kde přesně tohle zjistit? I třeba jak je to s prací v maloobchodě? Na co si tam dát pozor? Přiznávám, že tohle nedělám. Mohla bych poprosit třeba i paní Jasnou? Děkuji a přeji hezký den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 3. 2025 11:43

Jasná

Vůbec nechápu, nač se ptáte. Co a proč jim nějaká paní na ÚP říkala? Ani nechápu větu ,,i jak je to s prací v maloobchodě,, - nevím, co chcete slyšet. Celé mi to přijde pomotané, styl jedna paní povídala.

• 20. 3. 2025 14:30

Účetní

Děkuji za reakci. Ptám se na to, jestli když někdo pracuje ne na "standartních" 40 hodin, má mít zkrácenou i dovolenou. Tzn. když někdo pracuje na 7 hodin denně, tak se mu bude i dovolená počítat ročně na 140 hodin? Asi jsem se špatně jsem se vyjádřila. Jen tlumočím dotaz na mě vznesený. A proč paní na ÚP? Protože tam byla evidovaná a asi se ptala. Že práce v obchodě není klasicky směnový. Omlouvám se za položený dotaz, ale když vidím kolikrát na co se zde lidi ptají, tak jsem netušila, že i můj dotaz bude patřit do této kategorie. Děkuji ještě jednou.

• 20. 3. 2025 19:50

without nickname

Taky moc nechápu, na co se ptáte. Pokud ve výpočtu nároku na dovolenou figuruje mj. délka stanovené nebo kratší týdenní pracovní doby, pak je snad logické, že při hodnotě 40 vyjde vyšší nárok než při hodnotě 38,75 nebo 37,5.
      Dovolená se krátí jen pro neomluvené zameškánií práce.
      Úřad práce nemá k obsahu pracovněprávních vztahů žádné kompetence, tj jako byste se ptala nějaké tetky na nádraží.
      Fakt nevím, o co vám jde.

• 20. 3. 2025 21:42

TM

Dovolená bude nižší než při 40hodinovém týdnu, ale zase pokud pracuje 7,75 hodin denně, tak za den se jí "odečte" 7,75 hodin dovolené a ne 8 hodin. Takže je to naprosto fér. Nicméně jak to evidují, když má v pracovní smlouvě něco jiného než je skutečnost, na to vám tu asi nikdo odpovědět nedokáže. A že se jedná o maloobchod ještě nic neříká o tom, jak mají nastavené směny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).