Jak píše předchozí přispěvatel. Nebudete mít závazek v loňském roce, protože tam budete mít vytvořený "Výdaj příštích období", ale bude souvstažně s nákladem. Takže věcně a časově budete mít náklad ošetřený. Fakturu jako takovou zaúčtujete do nového roku a to do období, kdy vám přišla, protože DPH můžete uplatnit až v momentě, kdy fakturu obdržíte.
Pokud byste již nechtěla dělat zásah do loňského roku, můžete zaúčtovat takzvaně "mimoúčetně". Tato faktura se zaúčtuje do nedaňových nákladů v roce 2025 a manuálně se navýší náklady v daňovém přiznání roku 2024. Nesmíte ale zapomenout evidovat tento nedaňový účet na zvláštní analytice, protože je musíte vyloučit z nákladů v roce 2025 při sestavování příznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 4. 2025 15:00
Dobrý den,
bohužel se ke mně kvůli chybě v elektronické poště dostaly faktury vystavené v roce 2024 až nyní, rok 2024 ještě uzavřen nemám.
DPH budu uplatňovat v březnu 2025. Jak mám účtovat v roce 2024, aby se dostaly do nákladů a do závazků roku 2024.
Děkuji za rady, nikdy jsem se s tím nesetkala.