Dobrý den, poradil by mi někdo, kam se podívat, zda může zaměstnanec na HPP fakturovat stejné firmě jako OSVČ? Samozřejmě náplň práce je každá jiná. Moc děkuji .
Podle mého názoru nemůže, měl by se se zaměstnavatelem dohodnout např. na rozšíření druhu prací, které bude provádět nad rámec původní pracovní smlouvy a samozřejmě z tohoto důvodu by měl být i správně mzdově ohodnocen - tedy měl by mu být zvýšen plat.
Nemyslím, že je to někde explicitně napsáno, že to nelze. Pokud by vyfakturoval něco nárazově, tak by to podle mě takový problém nebyl jako pravidelná fakturace, to už by neslo znaky švarcsystému. Navíc dost zjevného, když zároveň má člověk ještě PP u té samé společnosti.
Pro kvalifikovanou odpověď by to chtělo více informací, např. v jakém oboru firma podniká, jakou práci u ní dotyčný koná, jakou cinnost by měl fakturovat, jaká je organizační struktura dané firmy, z jakeho důvodu se nemůže jednat o zavislou praci apod.,
9. 5. 2025 11:15
Dobrý den, poradil by mi někdo, kam se podívat, zda může zaměstnanec na HPP fakturovat stejné firmě jako OSVČ? Samozřejmě náplň práce je každá jiná. Moc děkuji .