Pokud měl zaměstnanec na určitý den naplánovanou ŘD a šel k lékaři na ošetření, pak nemá na placenou překážku nárok. Je jeho věc, co v rámci čerpané ŘD dělá. Jiná situace by byla, pokud by měl naplánovanou ŘD v rozsahu poloviny směny. A na poslední otázku odpovídám ,,ano,, je možné mít 1/2 den lékaře a 1/2 den náhradní volno.
Dobrý den, paní Jasná,
děkuji moc za Vaši odpověď.
Dotaz jsem kladla na základě informace z podkladů od pana Křížka k flexi novele ZP, kde mě zarazilo, že píše, že za celou směnu (prodloužení zkušební doby o neodpracované směny) se považuje i situace kdy má zaměstnanec půl směny překážku v práci z důvodu návštěvy lékaře a zbytek své směny, tj. její druhou půlku, by čerpal ŘD.
Z článků jsem totiž načerpala, že lékař a dovolená v rámci jedné směny zkombinovat nejdou, ale asi nebylo uvedeno, proč to nejde.
Před chvílí jsem se dočetla vysvětlující informaci, jak to vlastně je (princip): návštěva zdravotnického zařízení nespadá do překážek v práci, které dovolenou (nastoupenou na celý den) přerušují, viz § 219 odst. 1.
Takže lékař a půl den ŘD je skutečně OK.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Další přešlap Schillerové u EET: Mylně tvrdí, že se zavádí vyšší odpočet na partnera
Z chemie málem propadla. Dnes s její pomocí tvoří unikátní šperky ze živých přírodnin
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
4. 6. 2025 22:47
Dobrý den,
je prosím přípustné, aby zaměstnanec měl půl směny placenou překážku v práci z důvodu návštěvy lékaře a druhou půlku směny dovolenou? Zatím jsem se setkávala s názorem, že to nelze. A je možná kombinace placená návštěva lékaře a zbytek směny náhradní volno, tj. že si hodiny napracuje?
Děkuji.