Dle mého názoru tam mají chybu. V tabulce Prohlášení je nesprávně uvedeno na každé dítě pořadí 1. Mělo být pořadí 1 a 2. Poslední věta daného příkladu je důkazem, že to je špatně, protože tam jsou správně uvedeny nároky ve výši 1 267,- a 1 860,-.
Ano, děkuji. Také si myslím. Ale radši se zeptám zkušenější osoby. Prosím, můžete mi odpověď, jestli i v případě střídání dětí po týdnu bude "Prohlášení" vypadat jinak? A nebo bude nejlepším řešením uvést dítě 1. a 2. od ledna do června jeden rodič, a poté dítě 1. a 2. od července do prosince druhý rodič. Předem moc děkuji za odpověď.
Přijde mi nereálné střídaní dětí po týdnu, tam bych asi doporučila rodičům uplatnit daňové zvýhodnění podáním daňového přiznání. Jinak, pokud si každý z rodičů uplatní děti jednu polovinu roku, je to rozumné, půjde maximálně využít daňové zvýhodnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 6. 2025 7:37
Dobrý den, prosím o bližší vysvětlení. Pokud rodiče nejsou sezdani, nežijí ve společné domácnosti, mají dohodu mezi sebou, ne soudní, že si své společné děti střídají a to tak, že otec má své děti jeden týden, a matka má své děti další týden. Takto se to střídá celý rok. Jak správně bude vyznačeno "Prohlášení"?
A v případě, že otec bude mít děti od ledna do června a matka bude mít děti od července do prosince? Myslela jsem, že v takovém případě bude na Prohlášení uvedeno u otce dítě 1. a dítě 2. od 01-06/2025. A matka na začátku roku v Prohlášení nebude mít nic a až v červnu uvede, že uplatňuje od července dítě 1. a dítě 2.
V časopise Mzdová účetní je uvedeno, že otec si označil první dítě 1. a druhé dítě také 1. (rodič si tedy uplatnil zvýhodnění ve výši 1267 + 1860.) Já myslím, že si uplatnil 1267 + 1267., když uvedl jedničky. Nevím, jestli se jedná o písařskou chybu nebo tomu vůbec nerozumím. Moc prosím o vysvětlení. Děkuji