Prosim o radu - student

• (neregistrovaný)

4. 1. 2006 12:07

student bude pomahat pri grantove cinnosti... jakou formu smlouvy a nasledneho daneni doporucujete, prosim?:
    u DPP
    a. srazkova dan (15%)
    nebo
    b. zalohova dan (plati stejne zmeny jako u HPP???????) - predpokladam ale, ze mu nema kdo udelat rocni zuctovani dani

Nekde jsem cetla, ze do 15000 nemusi davat danove priznani ani odvadet dan - tzn. ze dostane celou castku ? A co kdyz uz je mu vice nez 26 let?

Moc dekuji za odpovedi, jsem z toho nejaka zmatena.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2006 12:53

Il. (neregistrovaný)

Re: prosim o radu - pí. Jiřko, vite?
      >student bude pomahat pri grantove cinnosti... jakou
      >formu smlouvy a nasledneho daneni doporucujete,
      >prosim?:
      >u DPP
      >a. srazkova dan (15%)
      > nebo
      >b. zalohova dan (plati stejne zmeny jako u HPP???????)
      >- predpokladam ale, ze mu nema kdo udelat rocni
      >zuctovani dani
      >
      >Nekde jsem cetla, ze do 15000 nemusi davat danove
      >priznani ani odvadet dan - tzn. ze dostane celou castku ?
      >A co kdyz uz je mu vice nez 26 let?
      >
      >Moc dekuji za odpovedi, jsem z toho nejaka zmatena.

• 4. 1. 2006 13:17

Jiřka (neregistrovaný)

Nejvýhodnější je sjednat DOPP, ze které se neodvádí pojistné, ale to závisí na druhu činnosti (zda jde nebo nejde o soustavnou činnost, délka této činnosti...).
      Pokud nemá podepsané prohlášení jinde, podepíše ho tady a doloží potvrzení o studiu. Pak se zdaňuje stejně jako kterýkoli jiný zaměstnanec s podepsaným prohlášením, samozřejmě, že daňové změny platí zdaňování veškerých mezd (tzn. i odměn z DOPP nebo z DOPČ). Jestliže je mu více než 26 let a nestuduje denně doktorandské studium, pak nemá status studenta a studentská sleva nenáleží.
      S těmi 15000 si to pletete - to je v případě, že jde o příjem podle §10.

• 4. 1. 2006 13:20

Jiřka (neregistrovaný)

A tady, u toho příjmu podle §10 je hranice 20000 za rok, ne 15000.

• 4. 1. 2006 13:27

Il. (neregistrovaný)

Dekuji moc za odpoved, pani Jiřko. Zakladni rozdily jsou mi jasne (DPP x DPC), i to zdaneni (sama jsem pracovala na dohodu :-).
      Jde o to, ze skola dostala penize na nejaky vyzkum a studenti budou pomahat.... tezko jim skola bude delat rocni zuctovani dani...
      co byste radila v tomto pripade?
      Uz jsem si nasla i ten § 10 - neslo by to hodnotit jako prilezitostna cinnost (odst. 1)?

• 4. 1. 2006 16:06

Jiřka (neregistrovaný)

Pokud budou zaměstnanci (i na DOPP je člověk zaměstnanec), nevidím důvod, proč by jim mzdová účtárna nemohla udělat zúčtování. Pokud pak budou později pracovat pro jiného zaměstnavatele (budou mít nějaké brigády), dělá zúčtování ten zaměstnavatel, u kterého ten člověk pracoval naposledy a měl u něho podepsané prohlášení. Ale i kdyby jim to zúčtování nedělal žádný zaměstnavatel, mají možnost si v tom případě podat daňové přiznání na FÚ a přeplatek zálohových daní jim vrací FÚ.
      Co se týká toho příjmu podle §10 - tak snad... ale musíte to umět obhájit, že šlo skutečně o odměnu za příležitostnou činnost, já osobně s touto platbou podle tohoto § nemám zkušenosti.

• 5. 1. 2006 8:46

Anonymní (neregistrovaný)

diky paní Jiřko.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).