Tuto oblast DPH v praxi nevyužívám, tak doporučuji počkat ještě na názor někoho dalšího, ale domnívám se, že:
Místem plnění je jednoznačně Polsko. Tedy vy, jako plátce DPH, fakturujete:
- podnikateli s DIČ, bez DPH v režimu reverse charge
- podnikateli bez DIČ, stejně jako koncovému zákazníkovi
- koncovému zákazníkovi s ČESKOU DPH, pokud souhrnná výše (VŠEM zákazníkům ve VŠECH státech EU) nepřekročí 10 000 EUR
- koncovém zákazníkovi s DPH JEHO země (tedy zde polskou), pokud jste limit překročili. V tom případě se ale musíte buď registrovat jednotlivě v každém státě do kterého budete prodávat a nebo se registrovat do systému One Stop Shop.
- mimo EU vždy bez DPH
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Obchodní tajemství a jeho ochrana v podnikání
Daniela práce baví i nabíjí. Jeho vášeň pro stěhování táhne celý tým
Češi jako skrblíci. Na čem letos budou během Vánoc určitě šetřit?
Minimální mzda, zaručený plat a jejich motivační složky v roce 2026
OSVČ budou v roce 2026 platit zprvu vyšší zálohy na pojistném, pak jim ale klesnou
Finfluenceři radí na sítích s financemi. Kde se vzali a jak je to s jejich regulací?
16. 10. 2025 13:45
Dobrý den, jakožto prodejce e-shop jsem nově zaregistrovaná na polském Allegru. Potřebuji vystavit polskému koncovému zákazníkovi fakturu. Jsem plátce DPH v ČR. Jakou daň mu na zboží a dopravu vystavím, 21% nebo 23%? Na FÚ mi nebyli schopni odpovědět, kde je místo plnění, jakou sazbu použít. Děkuji za radu, Ivka