Děkuji! A co tedy, prosím, s tím? Povinnost přiznat daň asi bezpochyby máme... Uvést do KH jejich německé DIČ, když je na dokladu uvedeno DIČ české, nemůžu.
S režimem přenesení daňové povinnosti podle § 92a, který se uvádí v části A.1, nemám vůbec žádné zkušenosti, ale tam to podle mě nepatří. Ani by v číselníku KPP nebyla vhodná možnost...
Kam tedy plnění uvést?
§108 odst. 2 ZDPH: Při pořízení zboží z jiného členského státu s místem plnění v tuzemsku jsou povinni přiznat daň plátce nebo identifikovaná osoba, kteří toto zboží pořizují.
§11 odst. 1 ZDPH: Za místo plnění při pořízení zboží z jiného členského státu se považuje místo, kde se zboží nachází po ukončení jeho odeslání nebo přepravy pořizovateli.
Samozřejmě. Platné jak dle VIES, tak v ADIS.
V ADIS evidováno jako:
Plátce
- bez sídla a provozovny v tuzemsku
Nespolehlivý plátce: NE
Žádné číslo účtu ve smyslu § 96 odst. 1 zákona o DPH nebylo ke zveřejnění určeno
Já bych se s tím netrápil, na to je čas drahý. Aspoň nějaký doklad máte. Udělal bych, jak píšete, jen vždy údaj DIČ a případně i Stát nechávám prázdný. Postup za dlouhá léta nespočetněkrát použitý, nikdy se mi FÚ neozval.
Děkuji! Spíš abych věděl pro příště, proč navrhujete DIČ vynechat, místo uvedení českého DIČ? Vždyť kód státu CZ se dá do formuláře A.2 KH vyplnit. (Na rozdíl od SH, kde CZ vůbec na výběr není.) Není to dělané právě pro tyto případy?
Bez dic a2 a řádky 3 a 43 je samozřejmě nesmysl. Nejedná se ani o pořízení služby že třetí země Radek 12 bez DIČ, Nejedná se ani bez dic o pořízení zboží že třetí země... Radek 7 a 43. Záleží i na tom, kam to dá dodavatel, aby na sebe navazovali
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
V Praze jídlo rozváží roboti. „A kurýři nebudou mít co žrát,“ zní od lidí na sítích
Kolik bude stát snížení záloh OSVČ? Je bizarní, že každý tvrdí něco jiného
Nemoc koz ji dovedla k podnikání: Jak Martina založila přírodní lékárnu pro zvířata
AI vyhledávání: Hrozí dezinformační vlna, pokud zaniknou důvěryhodné zdroje?
Přehled změn v důchodech, které začnou platit v roce 2026
Nové zákony s účinností od roku 2026 pro zaměstnavatele
19. 11. 2025 19:06
Dobrý den,
jak naložit v DPH s fakturou na zboží:
Odběratel: český plátce, vč. českého DIČ
Dodavatel: společnost registrovaná v Británii
Zboží je odesíláno z Německého skladu do Česka - to je i výslovně uvedeno na faktuře
Na faktuře je uvedeno DPH 0% ... 0 Kč
Fakturováno je v Kč, placeno platební kartou českého plátce
**Na faktuře je ale české DIČ dodavatele**
Dal bych na ř. 3 a 43 v DPH a do A.2 v KH, ale mate mě, že je tam české DIČ dodavatele... To nevadí?
Díky!