Povinnost podat daňové přiznání?

• 10. 12. 2025 21:03

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na povinnost podání daňového přiznání v případě, kdy má zaměstnanec pouze příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání) od jednoho zaměstnavatele, u kterého podepsal prohlášení k dani a nepožádá o roční zúčtování daně. Musí podat daňové přiznání?

V § 38g odst. 1 ZDP se uvádí: "Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 50 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. "

Nicméně v § 38g odst. 2 ZDP, se píše: "Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník učinil u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 20 000 Kč."

V § 38h odst. 9 ZDP je pak uvedeno: "Nepožádá-li poplatník o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění, je sraženými zálohami ze mzdy jeho daňová povinnost splněna, pokud není povinen podat přiznání podle § 38g."

Z toho mi vyplývá, že pokud má zaměstnanec příjmy pouze ze závislé činnosti a u jednotlivých plátců daně učinil prohlášení k dani, nemá jiné příjmy, a nepožádá zaměstnavatele o roční zúčtování, tak nemusí podávat daňové přiznání?

Jsem zmaten, protože na různých webech jsem našel, že pokud zaměstnanec nepožádá zaměstnavatele o roční zúčtování, tak musí podat daňové přiznání. Je v tom někdo znalý? Mockrát děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).