Re: úroky z úvěru
Pokud budete byt pronajímat, nemůžete si úroky odečítat. Viz § 15 odst. 3 ZDPříj. Pokud to chcete našvindlovat a pronájem nepřiznat, pak bych to nechal přinejmenším až tam opravdu budete hlášena, jinak na sebe jenom upozorníte.
Znám případy, kdy se finančák chodil ptát sousedů, jestli tam poplatník bydlí a nakonec ho nachytal na tom, že má na poště natavenou dosílku.
Robert Haken
Jestli tomu dobře rozumím, takže ikdyž si tam nahlásím trvalý pobyt a pronájem přiznám a zdaním příjem z pronájmu, přesto si úroky z úvěru nemůžu nárokovat na odečet? A za prosinec tam ještě trvalý pobyt nemám a ani nepronajímám, to si také nemohu odečíst? Díky za vysvětlení.
Jak to je když mám svůj byt,kde mám trvalé bydliště a kupuji byt rodičů??To si nemůžu odepsat úroky z úvěru?Samozřejmě rodiče tak zůstanou bydlet dát bez nájemní smlouvy....proto ho kupuji,aby tam mohli dožít...???
Odpěvěď na oba dotazy viz § 15 odst. 4:
"...užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů ..."
a
"...V roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci zdaňovacího období."
Robert Haken
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
4. 1. 2006 15:05
Prosím poraďte mi. V listopadu jsem podepsala kupní smlouvu k bytu v OV. V prosinci 2005 byl proveden vklad do katastru nemovitostí, že jsem nový majitel. Zároveň jsem v prosinci vyčerpala úvěr ze stavebního spoření, kterým jsem tento byt financovala a zaplatila zároveň první splátku. To znamená, že jsem již v prosinci platila úroky z úvěru, které bych si mohla eventuelně odpočíst ze základu daně. Ale v tomto bytě nemám zatím hlášen trvalý pobyt. Přihlášení k trvalému pobytu na této adrese plánuji ještě teď v lednu nejpozději v únoru. Byt chci od poloviny ledna pronajímat.
Mohu si již za prosinec odečíst od základu daně úroky z úvěru? Nebo od kdy mám na tento odečet nárok?
A pokud již za prosinec mohu, stačí nahlásit výši požadovných úroků k odečtu své mzdové účetní v zaměstnání, nebo musím podat daňové přiznání sama?
Moc děkuji za radu!!!