Zletilé dítě 3.st.ID, ZTP/P - sleva z daně?

• Dnes 11:28

Dobrý den. Známému po léta vyplňuji daňové přiznání, zaměstnanec bez dalších příjmů, uplatňuje slevy 2 děti, mladší je ZTP/P. Obě děti jsou už zletilé do 26 let, starší studuje v denním studiu. Mladšímu byl v 12/24 přiznán ID 3.stupně. Loni nenavštěvoval speciální školu, kam dřív chodil, nepracuje, má potvrzení, že není schopen ani práce, ani soustavné přípravy na vzdělání.
    Za rok 2025 jsem tedy poprvé nezahrnula do DP slevu na něj, s odkazem na zákon 589/1992, § 35 c, odstavec 6b, kde se uvádí:
    (6) Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojenec, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě, které přestalo být u tohoto poplatníka z důvodu nabytí plné svéprávnosti nebo zletilosti v pěstounské péči, dítě druhého z manželů, vlastní vnuk nebo vnuk druhého z manželů, pokud jeho rodiče nemají dostatečné příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud je
    b) zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže mu není přiznán invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a

Je to tak správně? Pro rodinu je to pochopitelně výrazný rozdíl v daňovém přeplatku, slevu by tam opět chtěli zahrnout, argumentují tím, že to platí jen u ZTP, ne u ZTP/P ( a pochopitelně taky obvyklým "kamarádka se stejně postiženým dítětem, kterému byl přiznám ID 3 v průběhu loňského roku, tu slevu uplatňuje a na FÚ jí řekla pracovnice, že je to v pořádku")
    Je mi to nepříjemné, chápu, že peníze budou chybět, na druhou stranu nechci se účastnit podvodu, i když nikde nebude figurovat moje jméno, DP si podávají sami za sebe. Vysvětlila jsem, že v zákoně je to takto, že ID 3.stupně nahrazuje příjem, a proto není nárok na další slevu u rodiče. Ale chci se ujistit, že se nepletu.
    Děkuji za odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).