Děkuji. Špatně jsem to napsala. Prostory pronajímám jako podnikající osoba bez IČO. Takže spadá pod §9.
Když pronajímate majetek, který není obchodním majetkem, spadá příjem pod §9. Tam ke všem příjmům uplatníte buď výdaje skutečné nebo výdaje procentem z nich.
Pravda, to jsem nedomyslela .... běžně lékaři, advokáti mají přidělené nějaké číslo, ale na sportovce a herce jsem nepomyslela
obchodní prostory - máte je v OM? pronajímáte je bez služeb (úklid apod.)? jsou ve vašem "osobním" vlastnictví?
byt - pronajímáte jako bydlení nebo ubytování?
Ano, je to možné. Obchodní prostory jako OSVČ spadají pod §7 (příjmy z podnikání) a tam uplatňujete skutečné výdaje. Byt pronajímaný jako soukromá osoba spadá pod §9 (příjmy z nájmu) a tam můžete uplatnit paušální výdaje 30%. V přiznání se to vyplňuje odděleně, každý paragraf má svou přílohu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
Padesát tisíc jako základ? Výpočet důstojné mzdy rozvířil sítě, lidé mluví o výsměchu
Zvláštní zkrat ministerstva, postavit si hlavu u zdravotních benefitů je absurdní
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
25. 3. 2026 12:39
Dobrý den,
jako OSVČ pronajímám obchodní prostory, kde uplatňuji skutečné náklady. Dále jako soukromá osoba od roku 2025 pronajímám byt, kde bych chtěla uplatnit paušální náklady. Je to možné? Nevím, jak to uvést v daňovém přiznání. Poradí někdo? Děkuji