Dobrý den paní Jano a kde to prosím vidíte? V seznamu služeb podléhajících snížené sazbě daně v příloze zákon o DPH jsem to nenašel, jen vstupné na akce. Loni nám všichni vystupující fakturovali v základní sazbě DPH.
Děkuji.
od roku 2024 platí na tyto akce 12%
Proč děláte něco, čemu nerozumíte? Proč si nepřečtete zákon o DPH?
Dobrý večer, proč hned tak silná slova? Podklady dáváme účetní jednou ročně ke zpracování, tak se omlouvám, že jsem se zeptal zde. Píšu, že jsem si přečetl přílohu zákona o DPH, kde jsou vyjmenované služby ve snížené sazbě, ale nenašel jsem tam vystoupení, protože jsem se slušně zeptal, kde to tam tedy je.
Loni 2025 nám 2 vystupující (ostatní byli neplátci) na pódiu fakturovali s 21 % DPH, takže zřejmě to měli oba špatně, my nejsem plátci DPH.
Já jsem teda asi taky slepá, ale taky to nevidím. V příloze jsou uvedeny vstupy, ale pokud správně chápu, tazatel řeší fakturu od vystupujících za jejich službu, nikoliv oprávnění ke vstupu. Můžete prosím upřesnit, kde to najdu? Asi se mě to nikdy týkat nebude, ale jeden nikdy neví a očividně mi něco uniká. Děkuji.
Sazba DPH u vystupujících umělců v České republice se od 1. 1. 2024 řídí novými pravidly, kdy byly snížené sazby (10 % a 15 %) sloučeny do jedné ve výši 12 procent
Zde je přehled pro rok 2024–2026:
Základní sazba DPH (21 %): Aplikuje se na umělecké výkony a služby, které nesplňují podmínky pro sníženou sazbu.
Snížená sazba DPH (12 %): Tato sazba se uplatňuje na umělecké výkony, pokud jsou poskytovány v rámci kulturních akcí, jako jsou koncerty, divadelní představení, umělecká vystoupení apod..
Osvobození od DPH (0 %): Pokud umělec není plátcem DPH (jeho obrat za 12 měsíců nepřesáhl 2 miliony Kč), vystupuje bez DPH.
Důležité poznámky:
Pokud umělec-plátce fakturuje jinému plátci, uplatní 12% sazbu.
Dobrý den,
tak teď jsem mluvil přímo z vystupujícím a říkali mi, že mají stovky faktur ročně a vše s 21 %, že se v té zálohové faktuře přeťukli, ta já už tedy nevím vůbec, jak to má být. Nakonec jsem mluvil i s naší účetní a ta rovněž potvrdila, že má být 21 %.
říkala, že není uvedeno v příloze 2 - seznam služeb podléhající snížené sazbě daně
a pan Emil to tady specifikoval jasně
90 je vstupné
Seznam služeb podléhajících snížené sazbě daně:
59.14, 90, 91, Poskytnutí oprávnění ke vstupu na představení, do divadel, do cirkusů
Ze snížené sazby daně (první či druhé) v oblasti služeb byly do základní sazby přeřazeny
položky:
Služby autorů a výkonných umělců, pokud se nejedná o poskytnutí
oprávnění k výkonu práva dílo nebo umělecký výkon užít a mimo služby
nezávislých novinářů, nezávislých modelů a modelek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Sociálka znovu opravuje JMHZ, tentokrát snad už odstranila „vážné nedostatky“
Přiznání i přehledy OSVČ musíte podat elektronicky, nově se to týká i „zdravotka“
Senátní výbor podpořil snížení záloh OSVČ, mohlo by k němu dojít od června
DPP podle zákona o zemědělství a uplatnění slevy na pojistném
Zaměstnavatelé mají poslední šanci dohlásit údaje, jinak hrozí zamítnutí hlášení
Senioři přicházejí o miliony kvůli falešným daním. Policie varuje před novým trikem
9. 4. 2026 7:59
Dobrý den,
prosím sazba DPH u vystupujících na koncertech je 21%? Nejsou tam nějaké výjimky? Dodavatel poslal zálohu, kde je uvedená sazba 12 %, jedná se o hudební duo, které vystupuje pro děti, ale to si myslím, že by nemělo mít vliv.
Děkuji.