Zdr kódem D zpětně ode dne přiznání. Slevu, až Vám přinese přiznání důchodu a podá si žádost o uplatnění slevy. Měla jsem dva zaměstnance, kteří takto žádali zpětně skoro rok a půl. Jelikož se jim vrací sleva na pojistném od sociálky, domluvili jsme se, že ve mzdách za daný rok už uplatňovat nebudeme a žádali jsme za celý rok. Zaměstnavatel vyplní příjmy na formulář čssz a zaměstnanec podá vlastní žádost (jeho odeslání závisí na tom, jestli má, či nemá svoji DS. Posílá se na důchoďák v Praze).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Lajkování videí za velké peníze? Policie varuje před novým trikem
Papírování kolem aut má skončit. Stát slibuje revoluci v přepisech vozidel
Lidé zjišťují, že jim „mizí roky“ do důchodu. Nová služba ČSSZ odhalila problém
Denisa se svou značkou Lahodný Benedikt vsadila na Instagram. Přišla o účet i obrat
Nábytek jak z Alenky v říši divů. Zuzana vyměnila kancelář za prach a piliny
Klempířův návrh na zrušení koncesionářských poplatků je paskvil, upozorňují úřady
12. 4. 2026 11:19
Dobrý den,
obracím se na Vás s s dotazem ohledně zaměstnance, který u nás nastoupil teď v dubnu 2026. Má důchodový věk, ale o důchod si zažádal až teďka v únoru 2026. Jedná se mi o uplatnění slevy na sociální pojistné, nevím, zda mu nebude přiznán starobní důchod zpětně. Teď mu ale slevu na pojistné dát nemohu, protože starobní důchodce není? Je to tak? Po přečtení diskuse, jsem pochopila, že mu sociální pojistné zaplacené navíc vrátí sociálka? A na zdravotní pojišťovně ho nahlásím kódem D, až bude mít důchod přiznán a to udělám také zpětně?
Moc děkuji za odpověd.