Děkuji paní Jasná.
Prosím, můžete mi ještě poradit s následujícím?
Zaměstnanec byl dlouhodobě na nemocenské, teď má ukončenou neschopenku 10.4. a dohodou se ukončil PP.
Jde mi o to, že mu budu počítat průměrný čistý měsíční výdělek pro úřad práce ( na odhlášku) z pravděpodobného průměru. Do konce roku 2025 měl podepsané prohlášení, uplatňoval vždycky jen základní slevu. Do 15.2. ale nepodepsal na rok 2026 Prohlášení.
Prohlášení podepsal až v březnu 2026, samozřejmě to nemá vliv na jeho nemocenskou ani nic jiného do toho března, nic od zaměstnavatele nepobíral, ale nevím, zda je v pořádku, že jsem mu uplatnila slevu při výpočtu pro průměrný měsíční výdělek. Ještě jsem to neposlala a trochu jsem se zarazila, jestli je to správně. Nevadí, že neměl za ten leden a únor podepsané to Prohlášení?
Děkuji
Děkuji za reakci. Ještě jsem hledala a je to opravdu správně, dle § 356 se počítá podle podmínek a sazeb platných pro zaměstnance v měsíci, v němž se průměrný čistý výdělek zjišťuje.
A ještě prosím, může zaměstnanec podepsat prohlášení třeba až 15.3.2026 a začne v tomto roce tedy uplatňovat až od března?
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
13. 4. 2026 11:48
Dobrý den, prosím , může se ještě v dubnu odhlašovat zaměstnanec při skončení pracovního poměru starým způsobem?
Děkuji