No, taky jsem si to myslel, a tak jsem provedl tegistraci podle § 6i ZDPH. Berňák nejdřív uviděl Bolt a tak to rovnou napasoval pod § 6h, protože Bolt = taxi. Odvolal jsem se, protože to je nesmysl a princip a pravidla jsou zde úplně jiná, nyní to leží na Odvolacím ředitelství, který se v tom přehrabuje a vymýšlí. Ve zprávě k mému odvolání ale sám berňák navrhuje zrušení jeho rozhodnutí (i když to autoremedurou mohl udělat sám). V odůvodnění píše:
"Služba doručení není poskytována platformě Bolt Food, „doplatek dopravy“ má povahu finanční kompenzace (nikoli úplaty za službu poskytnutou platformě), a z tohoto konkrétního výkladového rámce by vyplývalo, že samotný tento vztah nezakládá povinnost registrace kurýra jako identifikované osoby podle § 6i zákona o dani z přidané hodnoty. Výsledek činnosti kurýra se projeví výlučně ve sféře koncového zákazníka, platforma službu nespotřebovává, nepřebírá její výsledek, „nepředává ji dál“, Bolt je organizátor, zprostředkovatel a správce toku peněz, nikoli adresát plnění, což je klasický test skutečného příjemce služby, používaný i v judikatuře SDEU. Z pohledu DPH, pokud platforma službu fakticky nevyužívá a nemá z ní přímý užitek, není jejím příjemcem. Ekonomicky jde spíše o kompenzační složku/motivační příspěvek jejímž účelem je udržení nízké ceny pro zákazníka, marketing, konkurenceschopnost. Doplatek není placen za to, aby zákazník hradil službu dvakrát, ale aby kurýr dosáhl platformou stanovené minimální odměny. Chybí přímá vazba „plnění protiplnění“ mezi kurýrem a platformou.
Není tedy prokázáno, že by kurýr uskutečnil plnění jako osoba registrovaná podle § 6i zákona o DPH, tedy že by poskytl službu s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1 zákona o DPH.
Na základě výše uvedeného nelze dovodit vznik registrační povinnosti kurýra jako identifikované osoby dle § 6h ani § 6i zákona o DPH."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Lajkování videí za velké peníze? Policie varuje před novým trikem
Papírování kolem aut má skončit. Stát slibuje revoluci v přepisech vozidel
Lidé zjišťují, že jim „mizí roky“ do důchodu. Nová služba ČSSZ odhalila problém
Denisa se svou značkou Lahodný Benedikt vsadila na Instagram. Přišla o účet i obrat
Nábytek jak z Alenky v říši divů. Zuzana vyměnila kancelář za prach a piliny
Klempířův návrh na zrušení koncesionářských poplatků je paskvil, upozorňují úřady
18. 4. 2026 19:13
Dobrý den, Jsem kurýr bolt dostal jsem FA Objednavatel Bolt Cena dopravy doplacená Bolt Food částka 400,- DPH % 0, DPH(CZ) 0, Celkem 400,- dole je napsáno DPH v režimu reverse-charge. Musím se hlásit jako IO a zaplatit z částky DPH. Děkuji