Kurýr Bolt

• 18. 4. 2026 19:13

Dobrý den, Jsem kurýr bolt dostal jsem FA Objednavatel Bolt Cena dopravy doplacená Bolt Food částka 400,- DPH % 0, DPH(CZ) 0, Celkem 400,- dole je napsáno DPH v režimu reverse-charge. Musím se hlásit jako IO a zaplatit z částky DPH. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 4. 2026 7:18

Asi medvěd

No, taky jsem si to myslel, a tak jsem provedl tegistraci podle § 6i ZDPH. Berňák nejdřív uviděl Bolt a tak to rovnou napasoval pod § 6h, protože Bolt = taxi. Odvolal jsem se, protože to je nesmysl a princip a pravidla jsou zde úplně jiná, nyní to leží na Odvolacím ředitelství, který se v tom přehrabuje a vymýšlí. Ve zprávě k mému odvolání ale sám berňák navrhuje zrušení jeho rozhodnutí (i když to autoremedurou mohl udělat sám). V odůvodnění píše:
      "Služba doručení není poskytována platformě Bolt Food, „doplatek dopravy“ má povahu finanční kompenzace (nikoli úplaty za službu poskytnutou platformě), a z tohoto konkrétního výkladového rámce by vyplývalo, že samotný tento vztah nezakládá povinnost registrace kurýra jako identifikované osoby podle § 6i zákona o dani z přidané hodnoty. Výsledek činnosti kurýra se projeví výlučně ve sféře koncového zákazníka, platforma službu nespotřebovává, nepřebírá její výsledek, „nepředává ji dál“, Bolt je organizátor, zprostředkovatel a správce toku peněz, nikoli adresát plnění, což je klasický test skutečného příjemce služby, používaný i v judikatuře SDEU. Z pohledu DPH, pokud platforma službu fakticky nevyužívá a nemá z ní přímý užitek, není jejím příjemcem. Ekonomicky jde spíše o kompenzační složku/motivační příspěvek jejímž účelem je udržení nízké ceny pro zákazníka, marketing, konkurenceschop­nost. Doplatek není placen za to, aby zákazník hradil službu dvakrát, ale aby kurýr dosáhl platformou stanovené minimální odměny. Chybí přímá vazba „plnění protiplnění“ mezi kurýrem a platformou.
      Není tedy prokázáno, že by kurýr uskutečnil plnění jako osoba registrovaná podle § 6i zákona o DPH, tedy že by poskytl službu s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1 zákona o DPH.
      Na základě výše uvedeného nelze dovodit vznik registrační povinnosti kurýra jako identifikované osoby dle § 6h ani § 6i zákona o DPH."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).