Moc děkuji.
A jak je to prosim když vystavime zálohu třeba do Polska nebo SK. Oni ji zaplatí. My jsme plátci, oni jsou plátci. Takže to bude bez DPH. Na tu platbu musím vystavit daňový doklad? Nebo je to stejný případ?
Omlouvám se za takové otázky, ale nechci udělat chybu.
Moc děkuji.
Jarek
Přijata záloha na poskytnutí služby u které je místo plnění eu, se samozřejmě v DPH i souhrnném hlášení vykazuje. Ř. 21,souhnne s kódem 3
Zaplacena záloha na přijetí služby z eus místem plnění v tuzemsku se v DPH i kh vykazuje, ř 5 DPH. Vždy bez ohledu na to, zda příjemce plnění zaslal daňový doklad
Moc děkuji. Takže jestli jsem to spravně pochopil, tak když nám zaplatí někdo zahraniční zálohu, tak to jde do DPH v měsíci přijetí peněz, a ne až když jde konečná faktura. A měl bych vystavit daňový doklad na pŕijatou platbu. A když bude konečná faktura větší než záloha, tak jde do DPH už jenom ten zbytek.
Moc děkuji za trpělivost. Spadl jsem do toho trošku omylem a potřebuji se v tom zorientovat.
J
Jestě se omlouvám, je to stejné u služby a u zálohy na prodej zboží? Asi se ptám hodně špatně, ale nemám vubec zkušenost.
Vystavíme zálohovou fakturu na výrobu nějakého zařízení. Oni zaplatí, my začneme vyrábět. A dodáme třeba za měsíc.
Takže ta záloha jde do DPH v měsíci zaplacení, nebo to jde do DPH až když je konečnà faktura při dodàní zboží?
Moc prosím o trpělivost se mnou. Nevím jestli jsem to napsal srozumitelně. Aby jsme se pochopili o co mi jde.
Děkuji.
J.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady se od října opět mimořádně zvýšily
Levné balíčky z Číny už zdražilo clo. Teď má přijít další poplatek
Od října platí nové životní minimum. Kdo si nejvíc polepší?
Nová pravidla mají lépe chránit zadlužené OSVČ
Paušální daň OSVČ se v roce 2027 opět zvýší. Víme, kolik bude nově činit
Psi jako noví zákazníci: Značky kosmetiky i nábytku rozšiřují své kolekce pro psy
28. 9. 2026 10:05
Prosím a jak je to u přijaté zahraniční faktury. Když jim zaplatím zálohu musí mi poslat zahraniční firma daňový doklad?
Děkuji J