Re: Ještě prosím Prohl.popl.Dzp
>Dobrý den,
>
>potřebovala bych prosím vědět jak s tím Prohlášení
>popl. z DzP, to prohlěšení je na 3 roky
Nikam nezasíláte.Toto prohlášení necháváte jako zaměstnavatel založené pro případnou kontrolu ze strany FÚ.To, že je na 3 roky, znamená to, že ho může zaměstnanec použít ve třech letech za sebou a podepisovat na každý tento rok (je tam kolonka pro každý ten rok zvlášť). Poté už musel vyplnit nový formulář, opět platil 3 roky po sobě.Nyní je ovšem daňová změna, takže i ti, kteří podepisovali loni nové formuláře, je musí letos vyplnit a podepsat nově, protože jsou nově vydané.
>
>A ještě mám dotaz když mi někdo (nemá další
>příjmy)prohlášení nepodepíše já mu odvedu 20% zálohu na daň, pak
>by tím měla být jeho daňová povinnost vyřízena dle
>DzP
Pokud měl někdo měsíční příjem více než 5000 hrubého a něměl podepsané prohlášení a jeho mzda tedy byla zdaněna v režimu "nejméně 20%", JE POVINEN podat přiznání, kde tyto příjmy uvede. Navíc, pokud měl jen důchod, bylo by nesmyslné, aby přiznání nepodal a tím pádem nedostal žádné daně zpět.Vždyť by zbytečně přišel o peníze.
Pouze pokud něměl podepsané a jeho hrubá mzda v měsíci byla do 5000 Kč, v tom případě se srážela srážková daň 15% a ta je konečná, ta se nikde neuvádí, ani nevyrovnává.
>
>A v případě, že byl pop. zaměstnán první 3 měsíce v
>roce a pak už jen nezaměstnán (pobírá podporu) a v
>prosinci dostal odměnu od nás 3000 kč, prohlášení mi
>nepodepsal, co má podniknout pro vyúčtování DzP
V tomto případě může požádat posledního zaměstnavatele, u kterého měl podepsané prohlášení, o daňové zúčtování. Tam doloží všechny příjmy v roce, které mu byly daněny zálohovou daní, tzn. že tu odměnu od Vás neuvádí, protože ta byla jistě zdaněna srážkovou daní. Nebo si může podat přiznání sám a daně mu vrátí FÚ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
5. 1. 2006 10:45
Dobrý den,
potřebovala bych prosím vědět jak s tím Prohlášení popl. z DzP, to prohlěšení je na 3 roky tedy mám tomu rozumět tak, že toto prohlášení na FU pošlu jednou za 3 roky? Nebo se tam vůbec neposílá?
A ještě mám dotaz když mi někdo (nemá další příjmy)prohlášení nepodepíše já mu odvedu 20% zálohu na daň, pak by tím měla být jeho daňová povinnost vyřízena dle DzP, já tedy za org. pošlu na FÚ jen Vyúčtování DzP a tím bych měla být s FÚ vyřízená? Poplatník si už nemusí podat žádné DP - v případě, že jeho hl. příjmem je jen důchod?
A v případě, že byl pop. zaměstnán první 3 měsíce v roce a pak už jen nezaměstnán (pobírá podporu) a v prosinci dostal odměnu od nás 3000 kč, prohlášení mi nepodepsal, co má podniknout pro vyúčtování DzP, má si podat DP a nechat si vystavit potvrzení o odvedeném příjmu ode mne a od svého bývalého zaměstnavatele, nebo tím, že se mu bude vyúčtovávat jen ta daň od bývalého zaměstnavatele, a to provede ten bývalý zaměstnavatel sám?