Re: Přelom roku a faktury
Na přelomu roku bych se nespoléhala na slušnost programu :-) (to není špička na vás, Evičko :-))). ale vlastním rozumem bych účtovala podle data zdanitelného plnění a data vystavení bych si nevšímala. Pro jistotu, aby mi to neudělalo v něčem binec :-) Vystavení a splatnost jsou taková pomocná data, v účetnictví ani v DE nemají zásadní význam.
>>>>Jsem plátce DPH a vedu DE. Stále si nejsem jistá, jak
>>>>mám zaevidovat faktury, které mají DÚZP v prosinci,
>>>>vystaveny jsou v lednu. Zatím jsem DÚZP pochopitelně
>>>>dala v prosinci a jelikož platby jsou bankovním
>>>>převodem,
>>>>tak mi zůstaly fa v závazcích a při zaplacení v lednu
>>>>jsou náklady tedy v dalším roce. Také mám faktury,
>>>>které jsou také takto vystavené, ale přinesou mi je
>>>>začátkem ledna a platím je ihned hotově, ale není tam
>>>>od
>>>>nich uveden datum platby. Tak váhám jestli takovou
>>>>fakturu, která má DÚZP 31.1.2005, vystavena je
>>>>2.1.2006 a
>>>>splatnost má dejme tomu 9.1.2006 mohu dát do nákladů
>>>>2005 nebo 2006, když není uvedeno datum převzetí
>>>>peněz.
>>>>Děkuji
>>>
>>>*** Vy vydáváte peníze, aniž byste měla potvrzeno kdy
>>>a kým byly přijaty? To asi nebude moc rozumné (?).
>>>Pro
>>>daňové účely je samozřejmě důležité datum skutečného
>>>vydání, pro DPH datum UZP ***
>>
>>Nepíšete, jaký program používáte. Slušný účetní
>>program tohle umí ošetřit sám, např. rozšířené a
>>oblíbené
>>Účto ten přelom roku zpracuje naprosto správně.
>>Problémy
>>nastávají spíš, když přecházíte z jednoho programu na
>>druhý, případně z DE na PU.
>
>Na přelomu roku bych se nespoléhala na slušnost
>programu :-) (to není špička na vás, Evičko :-))). ale
>vlastním rozumem bych účtovala podle data zdanitelného
>plnění a data vystavení bych si nevšímala. Pro jistotu,
>aby mi to neudělalo v něčem binec :-) Vystavení a
>splatnost jsou taková pomocná data, v účetnictví ani v DE
>nemají zásadní význam.
Pochopitelně,že vím komu fakturu platím, většinou si pro peníze jezdí majitelé podniků, mám ji i potvrzenou, akorát nenapíšou datum platby. Program používám MRP Slušovice.......
Tak mám vyplacené peníze v lednu, za tyto faktury dávat do starého nebo nového roku???????????????????????????????/
DUZP je 31.12.2005, dat.vystavení 3.1.2006, zaplaceno bylo 31.12.2005: DPH uplatním v r.2005, daňový výdej rovněž v r. 2005.
DUZP je 31.12.2005, dat.vystavení 3.1.2006, zaplaceno bylo 4.1.2006: DPH uplatnit v r. 2005, k 31.12.2005 bude tato faktura nezaplacená - bude v závazcích a do výdajů ovlivňujících základ daně se dostane v momentě zaplacení tj. v r 2006.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
7. 1. 2006 17:34
Jsem plátce DPH a vedu DE. Stále si nejsem jistá, jak mám zaevidovat faktury, které mají DÚZP v prosinci, vystaveny jsou v lednu. Zatím jsem DÚZP pochopitelně dala v prosinci a jelikož platby jsou bankovním převodem, tak mi zůstaly fa v závazcích a při zaplacení v lednu jsou náklady tedy v dalším roce. Také mám faktury, které jsou také takto vystavené, ale přinesou mi je začátkem ledna a platím je ihned hotově, ale není tam od nich uveden datum platby. Tak váhám jestli takovou fakturu, která má DÚZP 31.1.2005, vystavena je 2.1.2006 a splatnost má dejme tomu 9.1.2006 mohu dát do nákladů 2005 nebo 2006, když není uvedeno datum převzetí peněz. Děkuji